2024. április 25. 09:44

KezdőlapWRCTe tudod, mi zajlik a vb-n a rajt előtt? – Video

Te tudod, mi zajlik a vb-n a rajt előtt? – Video

-

Érdekes nézői videót tettek közzé a Monte-Carlo Rally egyik szakasza előtti készülődésről. Ezen látszik, hogy Loeb milyen akkurátusan öltözik, Katsuta hogyan árnyékol és hogy Evans miért rohangál. 

A rally világbajnokságot élőben látni mindig nagy élmény, de nem csak a gyorsaságin vagy a szervizparkban, hanem még etapon is. A rajt előtti procedúra pedig kifejezetten olyan dolog, ami sosem kerül be az élő közvetítésbe, pedig érdekes. 

Szerencsére azonban mindig akad pár szurkolók, aki rögzíti nekünk. 

Ebben a filmben előbb Takamoto Katsuta készülődése látható, a bemelegítő tornával, csukló forgatással. Majd a navigátor ajtajára készített ragasztószalaggal próbálja az alacsonya sütő napsugarakat kizárni a kocsiból. Érdekes, hogy nem csak az első szélvédőt ragasztja le, hanem a bal oldali ajtót ablakát is. 

(Ha nem indul el, itt is meg tudod nézni.)

A rajt előtti bemelegítésnek minden versenyző számára külön rituáléja van. Jari-Matti Latvala, a Toyota jelenlegi csapatvezetője, versenyzőként emlékezetes módon végig ütögette magát. Elfyn Evans inkább a bemelegítő futásra esküszik, ahogyan a videóban láthatjuk is, fel-alá fut. 

A bemelegítésre leginkább a sofőröknek van szükségük, amíg ők tornáznak, addig a navigátor a gumik levegő nyomását állítja. Ebből le tud engedni, de ha kell, növelni is tudja egy kis patron segítségével. 

Érdekes megfigyelni Sébastien Loeböt, aki a gyorsasági szakaszok céljában kicsit szórakozott professzor módjára keresgélte a maszkját, és persze soha sem találta. 

A rajt előtt azonban nagyon akkurátusan készülődik. A látszólag tiszta szélvédő minden négyzetcentiméterét áttörli, majd előkészíti a szemüvegét, a bukósisakját igazgatja. De egy pillanatra még az is látszik, hogy az autóban a kesztyűjét is tökéletesen beállítja. 

Ezek a rituálék az átszellemülés része, látszik, hogy egyetlen versenyző sem beszél már ilyenkor senkivel, még a navigátorával sincs meg a kommunikáció, mégis mindenki tudja a dolgát. 

Amint a készülődéssel megvannak, már csak a gyorsasági szakasz rajtjához kell felérniük, ami előtt fontos a gumi melegítés és persze az időzítés, hogy innen, az „előkészületi zónából“ pont akkor induljanak el, hogy a rajt előtt már ne kelljen várakozni, mert azzal a versenygumik is hűlnek. 

Friss