2024. április 24. 05:51

KezdőlapWRCLappi: Van még munka – Video a megtépázott Toyotáról

Lappi: Van még munka – Video a megtépázott Toyotáról

-

Esapekka Lappi másodszor vezette a Toyota GR Yaris Rally1-et a múlt héten, amikor Finnországban,  havon megkezdte a felkészülést a Svéd Rallyra.

A Toyota a múlt héten megkezdte a teszteket a Svéd Rallyra. Esapekka Lappi először vezette a GR Yarist hóban, összesen pedig másodszor próbálhatta ki az autót.

„Nagyon jó volt Finnországban tesztelni – mondta Esapekka Lappi a finn MTV csatornának. Egy remek autót mindig jó vezetni. Azonban a Yaris még nem teljesen illik hozzám, még sok munka van hátra. Ez azonban normális.”

A videón látszik egyébként, hogy mire Lappira került a sor eléggé megtépázták a Yaris Rally1-es hátulját a csapattársak. Egyben jól mutatja, hogy a Toyota sem rendelkezik feltétlenül sok tartalék alkatrésszel és hogy valószínűleg a 2022-es Rally1-esek aerodinamikáját kevésbé befolyásolja a hátsó lökhárító hiánya.

Lappi a Rally1-es mezőny végéről fog Svédországban az első napon rajtolni, ami még annak ellenére is hasznára lehet, hogy nem annyira ismeri a hibrid Toyotát.

A Sébastien Ogier-t helyettesítő finn versenyző ötödik Svéd Rallyjára készül, legjobb eredményét 2019-ben a Citroën versenyzőjeként érte el, amikor második helyen zárt a Citroën C3 WRC-vel.

Lappi a Toyota neveltjeként elsőként a Yaris WRC-t vezethette rally világbajnoki futamon még 2017-ben, amikor a Finn Rallyn megszerezte eddigi egyetlen vb-futamgyőzelmét is.

Ezt követően 2019-ben a Citroënhez igazolt, ahol Sébastien Ogier csapattársa lett, majd 2020-ban már az M-Sportnál folytatta karrierjét. Mivel azonban 2021-ben fizetős versenyzőknek adott csak lehetőséget a fordos csapat, Lappi inkább otthon maradt családjával és csak három versenyen indult a vb-n.

A szezont már Finnországban a Toyotával fejezte be, majd pár nappal később a japán gyártó bejelentette, hogy az idén csak részleges programot teljesítő Sébastien Ogier-t helyettesítheti Lappi, akinek a Svéd Rally lesz az idei első versenye, de minden bizonnyal a Horvát Rallyn is rajthoz állhat.

A Svéd Rally idén új helyszínre, északabbra költözik, ahol megoldódhatnak a kevés hó jelentette korábbi problémák.

Friss