2024. április 25. 08:34

KezdőlapWRCPajari 15 éves rekordot dönthet meg idén

Pajari 15 éves rekordot dönthet meg idén

-

Sami Pajari vezeti azt a nyolc versenyzőből álló névsort, akik beneveztek a 2022-es Junior WRC-be, így a finn versenyző akár meg is védhetné a tavaly megszerzett junior világbajnoki címét. Ezzel egy 15 éves rekordot döntene meg. 

Nyolc versenyző nevezett az idei Junior WRC-be, köztük a tavalyi bajnok Sami Pajari, aki így meg is védheti címét.

A JWRC-ben 2007-ben fordult elő utoljára címvédés, akkor Patrik Sandell volt erre képes.

Sami Pajari, aki tavaly az ERC szezonban is sikeres volt, hiszen az ERC3 és ERC3 junior bajnokság második helyén zárt. A JWRC bajnoki címe után választhatott, hogy egy versenyt teljesít teljes támogatással Ford Fiesta Rally2-es autóval, vagy egy teljesen támogatott JWRC szezon fut. Az utóbbit mellett döntött.

A WRC3-as szerepléssel ugyanakkor előre is lép a finn versenyző, hiszen a tavalyi JWRC-ben még 2WD hajtású Ford Fiesta Rally4-gyel lehetett versenyezni, idén azonban a JWRC-t már az összkerekes Ford Fiesta Rally3-ra írták ki.

Azonban nem csak Pajari tér vissza a JWRC mezőnyébe, Jon Armstrong is itt indul a tavalyi második helyezés után.

Jean-Baptiste Franceschi 2018 után tér vissza a JWRC mezőnyébe, akkor a fiatal versenyző a Francia Autósport Szövetség támogatásával a harmadik helyen zárt Emil Bergkvist és Dennis Radström mögött. A francia versenyző tavaly megnyerte az ERC3 junior sorozatot, aminek a nyereménye egy idei JWRC szezon volt.

Franceschi tavaly a francia Var Rallyn súlyos balesetet szenvedett, mely során többek között eltört a bordája, a felépülése továbbra is tart, így első idei versenyére várhatóan Horvátországban kerül sor.

Lauri Joona tavaly negyedik lett a JWRC-ben, Sami Pajari pedig az első számú riválisaként nevezte meg honfitársát az idei JWRC szezonban.

Az észt Robert Virves a tavalyi ötödik, az ír William Creighton pedig a hatodik helyezésen igyekszik idén javítani.

A 2022-es JWRC szezonban lesz két újonc versenyző is. A kenyai McRae Kimathi tavaly megszerezte Afrika Rally Bajnokságban a junior bajnoki címet egy Ford Fiesta Rally3-mal.

Kimathi számára már adott volt a rallysportban való részvétel a neve és édesapja révén is, hiszen Phineas Kimathi a Kenyai Motorsport Szövetség elnöke és a Szafari Rally vezérigazgatója is.

A görög Panagiotis Roustemis eddig főként Görögországban versenyzett, azonban tavaly rajthoz állt az Akropolisz Rallyn is egy Citroën DS3 R5-tel, mellyel a WRC3 ötödik helyén zárt. Roustemis 2020-ban hazájában N-csoportos bajnok lett.

A Junior WRC szezonja idén öt futamból fog állni, Svédországban kezdődik, majd Horvátországban, Portugáliában, Észtországban folytatódik, végül pedig Görögországban zárul.

Forrás:dirtfish.com

Friss