2024. április 19. 02:54

KezdőlapWRCOuninpohja: Elég bátor vagy, hogy versenyezz rajta? – Most megteheted

Ouninpohja: Elég bátor vagy, hogy versenyezz rajta? – Most megteheted

-

Ouninpohja a világ egyik legnehezebben kiejthető gyorsasági szakasza, mégis mindenki ismeri a több száz ugratót tartalmazó 25 kilométeres szakaszt, amely szinte eggyé vált a Finn Rallyval. Nagy tempója miatt azonban a klasszikus szakaszt már egy ideje nem láthattuk a vb-n. Júniusban azonban bárki kipróbálhatja. 

A Finn Rally maga is legendásnak tekinthető tempós szakaszai, ugratói miatt, azonban, ha egy gyorsaságit kellene megemlíteni a verseny történelméből, az biztosan az Ouninpohja lenne, melyről már mindenki hallott.

A finnek azonban idén lehetőséget is biztosítanak bárkinek, aki szeretne versenyezni is a legendás szakasz 25 km-es változatán, ugyanis június 5-én megrendezik az Ouninpohja Rallyt.

A híres gyorsasági szakasz legismertebb pontja a „Sárgaház ugrató”, amelyet az észt legenda Markko Martin 2003-ban 171 km/h-s sebességgel vállalt el és repült 57 méter távolságra.

Két évvel később Gigi Galli közel állt a rekord megdöntéséhez, hiszen 175 km/h sebességgel, tehát Martinnál gyorsabban rugaszkodott el, de végül két méterrel rövidebbre, 55 méterre szállt.

Markko Märtin már sok éve visszavonult, amikor Ott Tänak mellett kipróbálhatta újra az ugratót, amit az anyósülésben ülve úgy írt le:

„Mentális erőszak az agy számára. Olyan a szakasz, hogy 15 percen keresztül szinte levegőt sem tudsz venni, csak esel az egyik ugratóból a másikba.”

Aki azonban nem tud elmenni a júniusi versenyre, kipróbálhatja a szakasz 35 km-es változatát szimulátor formában is a Richard Burns Rallyban akár egy 2017-es fejlesztésű WRC-vel, vagy egy Trabanttal is.

Az idei Finn Rallyt augusztus 4-7. között rendezik meg, az azonban még kérdéses, hogy a programba bekerül-e az Ouninpohja szakasz.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss