2024. április 27. 00:55

KezdőlapWRCToyota Rally2: A nyáron már tesztelhetik?

Toyota Rally2: A nyáron már tesztelhetik?

-

Szinte hétről hétre változik az álláspont, hogy a Toyota éppen milyen rallyautón dolgozik a gyári Rally1-es programja mellett. Korábban egy Rally3-as tervezését lengették be, most azonban német lapértesülések szerint a nyáron már tesztelhetik is a Rally2-es változatot. 

A német Motorsport Aktuell magazin értesülései szerint a Toyota GR Yaris Rally2 fejlesztése annyira előrehaladott állapotban van, hogy a tesztjei akár már a nyáron elindulhatnak.  

A német lap szerint a Rally2-es Toyotában háromhengeres motor lesz, ilyen erőforrással pedig korábban már szerzett tapasztalatot a japán gyártó, miután Ausztráliában az AP4-es autóikba ilyen erőforrást szereltek. A motort Kölnben készítenék.

A pletykának annál is inkább lehet alapja, hiszen ha létezik olyan gyártó, amelyiknek szinte kötelező lenne rallyautót kínálni a teljes palettán, Rally1-től Rally5-ig, akkor az a Toyota.

A japán gyártó amióta visszatért a rally világbajnokságra, ígéri, hogy lesz majd egy olyan modellje is, amellyel az importőri csapatok tudnak versenyezni, illetve amivel az utánpótlást nevelni tudják.

Több helyen nem vártak a gyárra, Olaszországban működik egy Yaris Kupa, privát csapatok pedig már készítettek a Toyota Etiosból R5-ös autót, amivel a Közép- és Dél-Amerikai Rallybajnokságban (CODASUR) lehet versenyezni.

A Ford és a Skoda R5-ös/Rally2-es eladásai azt mutatják, hogy egy ilyen program akár nyereséget is termelhet a gyártónak, a Renault pedig az éppen csak elindult Rally5-ös programjában már több mint ötszáz autót értékesített.

A Toyotánál korábban egy Rally3-as fejlesztését rebesgették, aminek azonban alig van kategóriája és sokkal ésszerűbb döntés lenne akár egy Rally4-es, akár egy Rally2-es változat. Lehet, hogy ezt mérlegelte most a gyártó és módosította a tervet Rally3-ról Rally2-re.

Hivatalosan természetesen nem erősítettek meg semmit, de ezt már megszokhattuk. A Renault Rally3-as programjának bejelentése előtti héten még a Renault Sportnál is úgy nyilatkoztak, nincs ilyen tervük. Aztán a következő hétre mégis lett.

Reméljük, hogy a Toyota is virít végre valamit, mert a magyar bajnokságban is lenne helye egy pár GR Yaris Rally2-nek. De még Rally4-nek is.

Friss