2024. április 26. 18:07

KezdőlapWRCLatvala szerint ezért döntött Finnország mellett a Hyundai 

Latvala szerint ezért döntött Finnország mellett a Hyundai 

-

A Hyundai idén egy finn tesztterületen is készül a WRC futamokra, Jari-Matti Latvala, a Toyota csapatmenedzsere pedig azt is tudja, miért. 

Mint arról beszámoltunk, az FIA idei szabálymódosításai lehetővé teszik, hogy a WRC gyártói új tesztterületeket válasszanak. A Hyundai ezzel él is és a Finn Rally központjától, Jyväskylätől 60 km-re fekvő helyszínt választott. 

Korábban csak a Toyota rendelkezett finn tesztterülettel, és Jari-Matti Latvala, a japán gyártó csapatmenedzsere pedig tudja is a Hyundai döntésének okát. 

“Valószínűleg nehéz volt meghozni ezt a döntést a Hyundainak – mondta Jari-Matti Latvala a rallit.fi oldalnak. – Ugyanakkor már számítottam egy hasonló lépésre. A Hyundai korábban panaszkodott a tesztterületünkre, amikor még nagyobb volt. Mostanra azonban kisebb lett, így a Hyundai tetszését is elnyerhette.

Két dolog miatt dönthetett a finn terület mellett a Hyundai. Amikor elkezdtem a WRC karrierem, Finnország még nagyon távolinak tűnhetett, és azt gondolhatták mások, hogy ott nem lehet egy csapatot működtetni. A Toyota ezt megcáfolta.

A másik ok pedig, hogy Finnországot már jóval érdekesebb fejlesztési helynek tekintik. Most egy másik gyártó is finn helyen készül, ami nagyon pozitív dolog az országnak. Egyelőre nem érzem ezt negatívnak, de a helyzet, idővel kiélesedhet.

Németországban nem volt lehetőség murvás tesztekre, ami nem volt jó a Hyundainak. Egy új autó fejlesztéséhez pedig sok dologra van szükség. Elég csak a Volkswagent említeni, akik korábban azért jöttek tesztelni Finnországba, hogy aerodinamikai dolgokat nézzenek meg, holott volt szélcsatornájuk.

Egy megfelelő helyszínen azonban mégis többet lehet kihozni egy autóból. Finnországban pedig nagyszerű helyek vannak a tesztelésre télen és nyáron egyaránt.” 

Friss