2024. április 26. 05:47

KezdőlapWRCÍgy zajlik az új Skoda tesztelése

Így zajlik az új Skoda tesztelése

-

A Skoda Fabia Rally2 legújabb modelljét már javában teszteli a cseh gyártó, és Jan Krasula az autó fejlesztési projektvezetője elárulta, mi is történik egy tesztelés idején. 

A Skoda már teszteli a Fabia Rally2 evo utódját, mely 2023 nyarán válik elérhetővé, no de mi is történik egy teszten? 

“A teszt előtt az autó különböző részeiért felelős mérnökök összeállítják a tesztelni kívánt alkatrészek listáját – mondta Jan Krasula, a legújabb Skoda fejlesztési projektvezetője. – Ezt követően megtervezzük az alkatrészek tesztelését, úgy, hogy a különböző tesztek ne zavarják egymást. Egy új alkatrészt azonban nem elég egyszer tesztelni, ezért különböző szakaszokon próbáljuk ki őket, minden egyes teszten más versenyzővel. Bár egy tesztet kész tervvel kezdünk, mégis improvizálnunk kell, hogy minden alkatrész tesztje során minden körülményt megnézzünk.” 

Krasula elárulta, hogy mi történik egy teszt napon is. 

“Ha már minden készen áll a tesztre, akkor reggel kilenckor kezdünk. Előtte a versenyzők kipróbálják a pilótafülkét és tesznek pár kört, hogy megnézzék a pályát. A mérnökök fotocellákat állítanak fel az eredmények mérése céljából. Egy teszt nap általában este hatig tart. Napi szinten 10-15 menetet bonyolítunk le, közben pedig szervízelünk, alkatrészt cserélünk és beállítást módosítunk. Az utolsó menet után a mérnökök és a versenyzők elemzik a napot, a szerelők pedig esti szervízt tartanak, átvizsgálják és beállítják az autót a következő napra. Az esti szerviz ideje változó lehet, néha két óra alatt kész, máskor még éjfél után is zajlik.” 

Krasula elárulta azt is, hogy az új Skodát milyen felületeken tesztelték eddig. 

“Igyekszünk minden felületen tesztelni az autót, hogy a versenyzőt már ne érje meglepetés, amikor első versenyükön indulnak. Teszteltünk már sima és göröngyösebb aszfalton, jó és kevésbé jó tapadású aszfalton, szárazon és nedves körülmények között is. A murvánál is hasonló a helyzet. Ott homokosabb felületen kezdtünk és folyamatosan haladtunk a köves murva felé. Lassú és gyors pályákon is zajlottak már tesztek, legutóbb pedig Finnországban, havon teszteltünk. Nagyszerűek voltak a finn körülmények, sok kilométert tudtunk megtenni komolyabb technikai probléma nélkül, így minden tervezett munkával végezni tudtunk.” 

Az új Skoda tesztelése már a program felénél tart. 

“Kicsivel elhagytuk már a tesztprogram felét. Az első dolog az volt, hogy ellenőriztük, mennyire megbízható az autó. Most a végén tartunk annak a folyamatnak, mely során összehasonlítjuk a különböző műszaki megoldásokat, lassan pedig elkezdődik az az időszak, amikor a műszaki specifikációk befejeződnek és elkezdünk dolgozni az autó beállításán.” 

Friss