2024. április 25. 19:07

KezdőlapWRCElkezdődik a Junior WRC új korszaka 

Elkezdődik a Junior WRC új korszaka 

-

A Junior WRC története során 2022-ben már összkerék-meghajtású autókkal lehet versenyezni. A Svéd Rallyn hat fiatal versenyző küzd meg a győzelemért a Ford Fiesta Rally3-as autókkal. 

A Svéd Rallyval elkezdődik az idei Junior Világbajnokság, mely történetében először összkerék-meghajtású autókkal kerül lebonyolításra. 

A hat fős mezőnyt Sami Pajari vezeti, aki tavaly már megnyerte a JWRC-t, így idén Rally2-es Fordra válthatott volna, azonban a finn versenyző úgy döntött, hogy megpróbálja megvédeni vb címét, és több tapasztalatot szerez mielőtt előre lépne. Pajari a Monte-Carlo Rallyn már győzelemmel debütált a Ford Fiesta Rally3-mal, mellyel megnyerte a WRC3-ass kategóriát. 

“Ez egy új szezon, új dolgokkal – mondta Sami Pajari a WRC hivatalos oldalának. – Az, hogy bajnokként indulok idén, némi plusz önbizalmat ad, de ez egy új bajnokság lesz. Erős mezőny lesz idén is. Jon Armstrong, Lauri Joona, Robert Virves mind erős versenyzők. Nem lesz könnyű a szezon, de úgy jó, ha verseny van.” 

Jon Armstrong tavaly a JWRC szezon második helyén zárt, míg Joona és Virves már évek óta indul a bajnokságban és már több dobogós eredményt is szereztek. 

A nagy visszatérő William Creighton egy intenzív Ford Fiesta Rally3-as tesztprogram után indul újra a bajnokságban. Az ír versenyzőnek korábban nem volt igazán téli versenyről tapasztalata. 

A svéd mezőnyt a kenyai McRae Kimathi teszi teljessé, aki 27 éves kora ellenére még sosem látott havat, de Craig Breentől kapott néhány tanácsot a Svéd Rally előtt. 

“Elég magabiztosan várom a versenyt miután sikerült némi tapasztalatot szereznem Craig Breentől, valamint John Haauglandtól – mondta Kimathi. – Ugyanakkor nagyon kemény verseny lesz számomra, mert először fogok hóban vezetni. Próbálok célba érni, közben pedig tapasztaltot szerezni, de legfőképpen jól szeretném érezni magam. Én vagyok az első kenyai, aki havas versenyen indul, de nem teszek magamra nyomást, mert csak jól szeretném magam érezni.” 

Panagiotis Roustemis bár nevezett a Svéd Rallyra, végül kénytelen volt nevezését lemondani, míg Jean-Baptiste Franceschi még a novemberi balesetéből igyekszik felépülni, ezért mindketten csak Horvtországban tudják elkezdeni a szezont. 

Forrás:wrc.com

Friss