2024. április 16. 10:21

KezdőlapWRCFIA: A mi sportunkban nincs helye ilyennek

FIA: A mi sportunkban nincs helye ilyennek

-

A Svéd Rally előtt rasszista megnyilvánulás érte a Junior WRC-ben első versenyére készülő kenyai McRae Kimathit. A megnyilvánulásokat az FIA elítélte. 

McRae Kimathi norvég tesztjéről tett közzé a Junior WRC oldala posztot, ami alá rasszista felhangú emojikat tett néhány olvasó, amik a kenyai versenyző bőrszínére vonatkoztak. 

A rasszista megnyilvánulásokat elítélve az FIA közleményt tett közzé. 

“A Svéd Rally előtt az FIA Junior WRC pilótája, McRae Kimathi rasszista megnyilvánulások kereszttüzébe került a közösségi médiában – áll az FIA közleményében. – Elítéljük a rasszista visszaéléseket, valamint csapatainkkal, versenyzőinkkel és szurkolóinkkal szembeni diszkrimináció minden fajtáját. Minden szükséges lépést megteszünk annak biztosítása érdekében, hogy minden visszaélést jelentsünk az illetékes hatóságnak. Azon dolgozunk, hogy egy változatosabb és inkluzívabb sportágat építsünk, a visszaélésekre pedig rá kell mutatnunk és fel kell őket számolnunk. Ilyennek nincs helye a sportunkban és a társadalomban.” 

A JWRC menedzsere, Maciej Woda ugyancsak megszólalt. 

“A rasszizmusnak nincs helye a mi sportunkban és sehol a világon – mondta Woda. – Megdöbbentem, elszomorított az a néhány megnyilvánulás, ami a közösségi médiában megjelent. A rally egy olyan sport, mely a különböző kultúrákra, közösségekre és az emberek felkarolására támaszkodik a világ minden tájáról. Szorosan figyelemmel követjük a közösségi média csatornáinkat és lépéseket teszünk minden rasszista megjegyzéssel vagy nézettel szemben, mely versenytársainkra vonatkozik. Csodálattal teli érzés tölt el azt látva, amit McRae és navigátora, Mwangi csinál, miközben teljesen szokatlan és kihívásokkal teli környezetbe helyezik magukat. Túllépnek komfortzónájukon és ezért meg kell tapsolni őket.” 

Kimathi az egyetlen színesbőrű és afrikai versenyző, aki a Svéd Rallyn indul. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:dirtfish.com

Friss