2024. április 16. 22:27

KezdőlapERCA Motorsport Világtanács döntései az ukrán helyzettel kapcsolatban 

A Motorsport Világtanács döntései az ukrán helyzettel kapcsolatban 

-

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem keddre rendkívüli ülést hívott össze a Motorsport Világtanács tagjai számára, ahol az Ukrajnában zajló események miatt hoztak fontos döntéseket. 

“Mint Önök is tudják, az FIA szomorúan és döbbenten figyeli az ukrán eseményeket, és remélem, hogy a jelenlegi helyzet megoldása gyors és békés lesz – mondta az ülés elején Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke. – Elítéljük az ukrajnai orosz inváziót, és gondolataink mindazokkal vannak, akik az ukrán események következtében szenvednek.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az FIA promótereinkkel együtt proaktív volt ez ügyben a múlt héten, és ennek megfelelően kommunikált az F1-ről, az F2-ről, a WTCR-ről és a Nemzetközi Drift Kupáról. A különböző FIA nemzetközi naptárak frissített változatát a bahreini WMSC találkozó elé terjesztik jóváhagyásra.” 

A NOB ajánlásaival összhangban a WMSC tagjai a következő határozatokat hagyták jóvá, melyeket azonnali hatállyal kell végrehajtani: 

Oroszország és Fehéroroszország területén szervezett versenyek 

  • További döntésig nem kerül sor nemzetközi/zóna versenyre Oroszországban/Fehéroroszországban 
  • Oroszország/Fehéroroszország zászlója/szimbóluma vagy himnusza nem használható nemzetközi/zóna versenyeken a következő döntésig 

Pilóták, versenyzők és hivatalos személyek 

  • További döntésig nem vehet részt orosz/fehérorosz válogatott nemzetközi/zóna versenyeken (pl. FIA Motorsport Games) 
  • Az orosz/fehérorosz pilóták, egyéni versenyzők és hivatalos személyek csak semleges minőségben és az „FIA zászlója alatt” vehetnek részt nemzetközi/zóna versenyeken, külön kötelezettségvállalás és az FIA béke és politikai semlegesség elveinek betartása mellett, további döntésig. 
  • További döntésig nem lehet orosz/fehérorosz nemzeti szimbólumokat, színeket, zászlókat (egyenruha, felszerelés és autó) kihelyezni, vagy himnuszt játszani a nemzetközi/zóna versenyeken. 

FIA választott tisztek/bizottsági tagok 

  • Az orosz/fehérorosz FIA-tagok képviselői ideiglenesen lemondanak választott tisztek/bizottsági tagok szerepköréről és felelősségükről. (Az Automobil Mobilítási és Turisztikai Világtanács jóváhagyásától függően.) 

FIA támogatások 

  • További döntésig nem ítélnek oda FIA támogatást az orosz/fehérorosz FIA-tagoknak. (Az Automobil Mobilítási és Turisztikai Világtanács jóváhagyásától függően.) 
  • Az orosz/fehérorosz FIA-tagoknak nem fizetnek ki meglévő FIA támogatást. (Az Automobil Mobilítási és Turisztikai Világtanács jóváhagyásától függően.) 

FIA nemzetközi sportnaptár 

  • Az F1 kereskedelmi jogainak birtokosának javaslatára a 2022-es Orosz Nagydíj törlése vis maior miatt. 

“Szeretnék köszönetet mondani a WMSC tagjainak gyors intézkedéséért, amellyel a sport és a béke érdekében döntöttek ezekről az intézkedésekről – tette hozzá az FIA elnöke. – Szolidaritást vállalunk Leonyid Kosztjucsenko, az Ukrán Autósport Szövetség (FAU) elnökével és az ország tágabb FIA-családjával.

A ma meghozott intézkedések elismerik a FAU ukrajnai tekintélyét, és összhangban vannak a NOB nemrégiben megfogalmazott ajánlásaival is. Aktív megbeszéléseket folytatunk tagjainkkal, miközben továbbra is kiterjesztjük együttérzésünket és támogatásunkat, amikor szükségük van rájuk. Őszintén reméljük elviselhetetlen nehézségeik békés megoldását.” 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:fia.com

Friss