2024. április 27. 03:19

KezdőlapERCA Motorsport Világtanács döntései az ukrán helyzettel kapcsolatban 

A Motorsport Világtanács döntései az ukrán helyzettel kapcsolatban 

-

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem keddre rendkívüli ülést hívott össze a Motorsport Világtanács tagjai számára, ahol az Ukrajnában zajló események miatt hoztak fontos döntéseket. 

“Mint Önök is tudják, az FIA szomorúan és döbbenten figyeli az ukrán eseményeket, és remélem, hogy a jelenlegi helyzet megoldása gyors és békés lesz – mondta az ülés elején Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke. – Elítéljük az ukrajnai orosz inváziót, és gondolataink mindazokkal vannak, akik az ukrán események következtében szenvednek.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az FIA promótereinkkel együtt proaktív volt ez ügyben a múlt héten, és ennek megfelelően kommunikált az F1-ről, az F2-ről, a WTCR-ről és a Nemzetközi Drift Kupáról. A különböző FIA nemzetközi naptárak frissített változatát a bahreini WMSC találkozó elé terjesztik jóváhagyásra.” 

A NOB ajánlásaival összhangban a WMSC tagjai a következő határozatokat hagyták jóvá, melyeket azonnali hatállyal kell végrehajtani: 

Oroszország és Fehéroroszország területén szervezett versenyek 

  • További döntésig nem kerül sor nemzetközi/zóna versenyre Oroszországban/Fehéroroszországban 
  • Oroszország/Fehéroroszország zászlója/szimbóluma vagy himnusza nem használható nemzetközi/zóna versenyeken a következő döntésig 

Pilóták, versenyzők és hivatalos személyek 

  • További döntésig nem vehet részt orosz/fehérorosz válogatott nemzetközi/zóna versenyeken (pl. FIA Motorsport Games) 
  • Az orosz/fehérorosz pilóták, egyéni versenyzők és hivatalos személyek csak semleges minőségben és az „FIA zászlója alatt” vehetnek részt nemzetközi/zóna versenyeken, külön kötelezettségvállalás és az FIA béke és politikai semlegesség elveinek betartása mellett, további döntésig. 
  • További döntésig nem lehet orosz/fehérorosz nemzeti szimbólumokat, színeket, zászlókat (egyenruha, felszerelés és autó) kihelyezni, vagy himnuszt játszani a nemzetközi/zóna versenyeken. 

FIA választott tisztek/bizottsági tagok 

  • Az orosz/fehérorosz FIA-tagok képviselői ideiglenesen lemondanak választott tisztek/bizottsági tagok szerepköréről és felelősségükről. (Az Automobil Mobilítási és Turisztikai Világtanács jóváhagyásától függően.) 

FIA támogatások 

  • További döntésig nem ítélnek oda FIA támogatást az orosz/fehérorosz FIA-tagoknak. (Az Automobil Mobilítási és Turisztikai Világtanács jóváhagyásától függően.) 
  • Az orosz/fehérorosz FIA-tagoknak nem fizetnek ki meglévő FIA támogatást. (Az Automobil Mobilítási és Turisztikai Világtanács jóváhagyásától függően.) 

FIA nemzetközi sportnaptár 

  • Az F1 kereskedelmi jogainak birtokosának javaslatára a 2022-es Orosz Nagydíj törlése vis maior miatt. 

“Szeretnék köszönetet mondani a WMSC tagjainak gyors intézkedéséért, amellyel a sport és a béke érdekében döntöttek ezekről az intézkedésekről – tette hozzá az FIA elnöke. – Szolidaritást vállalunk Leonyid Kosztjucsenko, az Ukrán Autósport Szövetség (FAU) elnökével és az ország tágabb FIA-családjával.

A ma meghozott intézkedések elismerik a FAU ukrajnai tekintélyét, és összhangban vannak a NOB nemrégiben megfogalmazott ajánlásaival is. Aktív megbeszéléseket folytatunk tagjainkkal, miközben továbbra is kiterjesztjük együttérzésünket és támogatásunkat, amikor szükségük van rájuk. Őszintén reméljük elviselhetetlen nehézségeik békés megoldását.” 

Forrás:fia.com

Friss