2024. március 29. 09:31

KezdőlapERCRendkívüli WMSC ülés - Versenyezhetnek-e az orosz sportolók? 

Rendkívüli WMSC ülés – Versenyezhetnek-e az orosz sportolók? 

-

Az FIA keddre rendkívüli WMSC ülést hívott össze, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az orosz sportolók kitiltására szólított fel. 

Miután Oroszország múlt hét csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát, az F1 bejelentette az Orosz Nagydíj törlését. 

Azóta számos jelentős bajnokság és sportesemény szakította meg kapcsolatát Oroszországgal, orosz szponzorokkal, az UEFA és FIFA, valamint az EHF is felfüggesztette az orosz sportklubbokat. 

Miután Mohammed Ben Sulayem, FIA elnök írt támogatásáról az Ukrán Autósport Szövetségnek, Leonyid Kosztjucsenko, a FAU elnöke pedig az orosz és fehérorosz versenyzők eltiltását kérte az FIA versenyein.  

A NOB végrehajtó testülete azt javasolta, hogy az orosz és fehérorosz sportolók vagy hivatalos személyek ne vehessenek részt nemzetközi versenyeken. 

Az FIA, mely a NOB tagja 2012 óta rövid közleményben jelezte, hogy keddre rendkívüli Motorsport Világtanács (WMSC) ülést hívott össze. 

“A Motorsport Világtanács rendkívüli ülést hív össze keddre, hogy megvitassák az ukrajnai válsággal kapcsolatos kérdéseket – áll a közleményben. – További információkkal az ülést követően jelentkezünk.” 

Amennyiben valamilyen döntést hoz a WMSC, akkor az leginkább Nikita Mazepint, az F1-es Haas csapata versenyzőjét érintené. 

A Haas múlthét pénteken már addigi főszponzorának, az Uralkali feliratának levételéről döntött a szezon előtti téli tesztelés első hetének utolsó napjára, valamint veszélybe került Mazepin további szereplése is az F1-áben. 

Ami a rallysportot illeti a WRC2-ben szereplő Nikolay Gryazin lett licenccel versenyez, de orosz állampolgár, míg az ERC2 tavalyi második helyezettje, Dmitry Feofanov is orosz. A kétszeres Európa-bajnok Alexey Lukyanuk már korábban jelezte, hogy nem kíván versenyezni, amíg tart a háború. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss