2024. április 25. 12:34

KezdőlapERCLukyanuk nem versenyez, amíg tart a háború

Lukyanuk nem versenyez, amíg tart a háború

-

Alexey Lukyanuk versenyzői oldalán jelentette be, hogy amíg Ukrajnában nem lesz béke, addig nem fog versenyeken indulni. Az orosz versenyző már a 2014-es orosz-ukrán konfliktus idején felhívta a békére a figyelmet autójának festésével. 

Az orosz Alexey Lukyanuk minden bizonnyal idén is az ERC mezőnyében tervezte a szezont, azonban első idei versenyére csak béke esetén fog elmenni. 

“Nincs szükségünk háborúra – írta közösségi oldalán Alexey Lukyanuk. – Mi a sport, a barátság és a béke hívei vagyunk. Ukrán a családnevem, bár Oroszországban élek. A navigátorom felesége félig ukrán, ottani rokonai vannak.

Egy fórumon megkérdezték, hogy hol fogunk versenyezni (idén). Vannak barátaink mindkét oldalon. Mi a békére szavazunk.

2015-ben már versenyeztem olyan festéssel, mellyel a békére hívtam fel a figyelmet. Most ismét elsősorban békére van szükségünk. Reméljük és hiszünk a gyors békés megoldásban.

Amíg az emberek meghalnak, mi nem fogunk versenyezni.

Békét akarunk, csak békét! Semmi sem indokolja azt, ami történik. Véleményem csepp a tengerben, de sokan vagyunk, nagyon sokan. ÉS BÉKÉT AKARUNK!” 

A Svéd Rallyn ma a dobogós versenyzők visszafogottan ünnepeltek a háború miatt, korábban pedig törölték az F1-es Orosz Nagydíjat, a Haas csapat levette autójáról a főtámogatója, az Uralkali feliratát, valamint az orosz színeket is. A WTCR orosz versenyét ugyancsak törölték.

Az ERC idei nyolc versenyes szezonja március 12-13. között a portugál Fafe Rallyval kezdődik murvás pályákon. 

Lukyanuk korábban két Európa-bajnoki címet szerzett Citroën C3 R5-tel. 

Friss