2024. március 28. 12:07

KezdőlapWRCWRC futam az Egyesült Államokban? 

WRC futam az Egyesült Államokban? 

-

A WRC mezőnye 35 év után 2023-ban visszatérhet az Amerikai Egyesült Államokba, a verseny helyét azonban még keresik. 

Az FIA korábbai rally igazgatója, Yves Matton már tavaly nyáron megerősítette, hogy kemény munka folyik egy amerikai vb futam létrehozásáért. 

Mindez 2023-ban meg is valósulhat, a lehetséges helyszínek között szerepel Washington állam, a Great Smoky Mountains az Appalache-szigeteken és a New England régió az ország északkeleti sarkában. További alternatív megoldásként szerepel a Sziklás-hegység Utah és Colorado közötti része. 

“Általában az a célunk, hogy olyan helyet találjunk, amely elég közel van a kihívásokkal teli utakhoz, valamint egy nemzetközi és könnyen megközelíthető városhoz. – mondta Marc de Jong a Jalopniknak. – Korlátozottak azonban a lehetőségeink a helyszínek tekintetében. Az azonban nem meglepetés, hogy a Csendes-óceánnak és Seattle-nek komoly esélye van.” 

Marc de Jong vezeti azt a projektet, melynek célja a rally vb visszajuttatása az Amerikai Egyesült Államokba. Az utolsó amerikai WRC futamot, 1988-ban Washington államban rendezték, az Olympus Rallyt Miki Biasion nyerte Lanciával. De Jong azt is elárulta, hogy Amerika idén WRC-jelölt versenyt rendezne, és ezt követően kerülne a helyszín a WRC naptárába 2023-ra. A hivatalos bejelentések idén tavasszal történhetnek meg. 

Simon Larkin, a WRC szóvivője a Svéd Rallyt követően jelentette ki, hogy szeretnének 2024-től két havas versenyt tenni a WRC naptárba. Ebből a szempontból is jó lenne Amerika, ha New Englandet választja helyszínül. 

“Nehéz olyan utakat találni, melyek áthaladnak a Sziklás-hegységen, mivel például a Pikes Peak környékén sok út zsákutca – tette hozzá Marc de Jong. – Az elmúlt 20 évben sorra jártam a WRC versenyeket és sok megközelítést láttam a közúti engedélyeztetéssel kapcsolatban.” 

A Rally Világbajnokság három gyártója igen lelkes egy amerikai futammal kapcsolatban. Az M-Sport székhelye ugyan az Egyesült Királyságban van, de a Ford székhelye az Amerikai Egyesült Államok. A Ford az idei szezonra nagy támogatást nyújtott az M-Sportnak a hibrid autó létrehozásában, ez a támogatás pedig még nagyobb lenne egy amerikai WRC futam esetén. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Rallit.fi

Friss