2024. április 26. 10:18

KezdőlapWRCKét havas WRC futam lehet a jövőben

Két havas WRC futam lehet a jövőben

-

A WRC szeretné növelni a havas versenyek számát, ami a 2024-es szezontól lenne lehetséges. A Svéd Rally helye biztosnak tűnik a WRC naptárban a következő két évben.

Egy WRC szezon során hagyományosan egy havas versenyt rendetek eddig, amely mindig a Svéd Rally volt, kivéve a 2021-es szezont, ahol a svéd versenyt a finn Arctic Rally helyettesítette. 

A svéd verseny évtizedeken át Varmland régióban lett megrendezve, azonban az utóbbi években folyamatos problémát jelentett a hóhiány, ami miatt az idei évre a korábbi központtól 800 km-rel északabbra, Umea környékére került a verseny. 

Az új helyszín meghozta a várt eredményt, a hétvégén igazi téli körülmények mellett és elegendő hómennyisséggel került sor a Svéd Rallyra, mellyel így a WRC Promótere további két évre hosszabbította megszerződését. 

A hosszabbítás bejelentésekor a WRC Promóter elárulta, szeretne a jövőben két havas versenyt is tenni a vb naptárba. 

“Szerintünk egy havas verseny, és különösen, amit idén láttunk Svédországban, valamint tavaly tapasztaltunk a finn Arctic Rallyn nem csak különleges képeket garantál, hanem egyedülálló a motorsportban, de az egész világsportban is – mondta Simon Larkin az Autosport oldalának. – Úgy gondoljuk, hogy van lehetőség egy második havas verseny naptárba tételére is, ami azonban nem valószínű, hogy már jövőre megtörténik, inkább a 2024-es szezontól lesz lehetséges.” 

Az ötletet az FIA elnökhelyettese, Robert Reid is támogatja. 

“Ha csak egy havas versenyre vannak szöges gumik használva, az nagy befektetést jelent a gumigyártóknak – mondta Reid. – A csapatok vélhetően nem elleneznék, hogy két havas versenyt rendezzünk. Látványos, jó móka, jók képek készülhetnek és általában jó versenyek ezek. A promóter feladata, hogy javaslatot tegyen egy második versenyre, de miért ne tenné? Akár egymást követően, akár máshogy nagyon is van értelme. A két verseny nyilván közel lesz egymáshoz, ami nem probléma a logisztika szempontjából sem, hacsak nem Kanadába szeretnénk menni.” 

Friss