2024. április 20. 07:48

KezdőlapWRCPavel Cherepin, a WRC pontszerző ukrán navigátor a kijevi helyzetről

Pavel Cherepin, a WRC pontszerző ukrán navigátor a kijevi helyzetről

-

Yuriy Protasov a 2015-ös Szardínia Rallyn abszolút pontszerző helyen zárt Pavel Cherepin navigálásával. Az ukrán navigátor most hazája és otthona helyzetéről mesélt a Dirtfishnek. 

Az interjút Colin Clark, a Dirtfish újságírója készítette pénteken videóinterjú formájában Pavel Cherepinel. 

  • Pavel, először is meg kell kérdeznem, hogy, hogy van Ön és családja? 
  • Nos, szeretném azt mondani, hogy biztonságban vagyunk és a rallyról beszélgetünk, de az igazság nem ez. Most jöttem rá, hogy nem tudom, milyen nap és milyen dátum van, csak azt tudom, hogy ez a nyolcadik napja az ukrán ellenállásnak, ez a nyolcadik napja az orosz inváziónak, és hogy nyolc nappal ezelőtt reggel négy óra óta teljes életveszélyben vagyunk.
    Most a családommal vagyok a kijevi központi pályaudvar közelében. A háború második napján egy rakéta csapódott be egy lakóházba kevesebb, mint egy kilométerre a házunktól. Tegnap este azt a pályaudvart vette célba egy rakéta, ahol nők és idősek próbálnak kimenekülni Kijevből, a rakéta végül a központi pályaudvar parkolóját találta el, nagyjából a házunktól 700 méterre.
    Azonban még mindig van energiánk, van áramunk, minden szempontból van erőnk, van erőnk az internethez, hogy önnel beszélgessünk, és elmondhassuk az információkat. Másrészről van erőnk nemzetként is, mert Ukrajna bebizonyította, hogy a civilizációnak jogos tagja, és jogos tagja annak, amit úgy hívnak, hogy világ.” 
  • Hogy viselik a gyerekei a kialakult helyzetet, mit mond nekik és miként boldogulnak a mindennapokban? 
  • Természetesen elmagyaráztuk nekik, hogy ez egy háború, hogy rossz emberek jöttek a hazánkba, hogy elvegyenek valamit, ami nem az övék. Valamit, amit nagyon szeretnének, de a miénk. Ezen a héten öregedtek, nem is tudom…hány évet, de néha olyasmit mondanak, amit a felnőttek szoktak.
    Két gyerekünk van, hét és öt évesek. Az ötéves azt mondta nekem, hogy olyat fog játszani, mint minden ötéves gyerek, és cica lesz. Két napja azt mondta, hogy apa, ha a rossz orosz emberek a lakásunkba jönnek, megfogom őket karmolni, mint egy cica. Szóval ilyen az ötéves fiam. 
  • Istenem, ez nagyon nehéz, nagyon nehéz hallani, és biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz ezzel szülőként szembesülni. Mit tesz, hogy biztonságban legyenek, mennyire tudja megvédeni magát? 
  • Hála a rally közösségének, a motorsport közösségének, hatalmas támogatást kaptam a világ minden tájáról, leszámítva két országot. Senki sem keresett meg Oroszországból és Fehéroroszországból. Egy olyan ember sem, akik ellen versenyeztem, nem keresett meg. Mindannyian elbújnak saját maguk elől…. Nem értem.
    Talán azért is állnak sorba a bankautomaták előtt, mert hamarosan nem lesz pénzük a szankciók, vagy ilyesmi miatt. Ők az igazi gyávák. 
    A kormányunk még olyan orosz színészektől, humoristáktól is kaptak levelet. Az orosz motorsport számára ez a helyzet rendben van. Az orosz futballisták számára ez a helyzet rendben van. Hamarosan teheneken vagy lovakon versenyeznek, de ez rendben van számukra. Ez igazán fáj nekem.
    Elrendezzük a mindennapjainkat, próbálom informálni a világot, és most az Önök segítségével is informálhatom a világot. Maciej Szczepaniakkal Lengyelországból és Martin Jarveojával Észtországból ugyancsak szorgalmazzuk az FIA-t, hogy állítson le és töröljön ki minden Oroszországgal kapcsolatos dolgot a világ motorsportjából.
    Igyekszünk könnyebbé tenni a szomszédjaink életét. Nem vagyok vadász, nem vagyok katona, de ha kell, kimegyek az utcára, hogy megállítsam az orosz megszállást. Ez 100%. 
  • Nem tudok olyan helyzetet elképzelni, amikor ezt a döntést kell választania, hátrahagyva a gyermekeit megvédje szülőföldjét. Ez lesz az élete legnehezebb döntése. 
  • Sajnos nem tudom evakuálni a családom Kijevből, mert az utak is nagyon veszélyesek. Nem vagyunk biztosak benne, hogy az út biztonságos lenne számukra, és az autóvezetésben szerzett tapasztalatok most nem segítenének. 
  • Említette, hogy kapott támogatást korábbi versenyzőtársaitól. Kapcsolatban van Yuriy Protasovval? Tudom, hogy Yuriy már nem Kijevben él, de tudott valami támogatást nyújtani? 
  • Yuriy tegnap felhívott és készen áll, hogy segítsen a családomnak. Jelenleg Spanyolországban él, és azon dolgozik, hogy segítsen a családjának, az én családomnak. A jelen ukrán törvények szerint a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajna területét. És bár van néhány jogi lehetőség, amit kihasználhatnék, nem akarok most részleteket elárulni, de lehetőségem lenne elhagyni Ukrajnát a családommal, amit sosem fogok megtenni, nem hagyom el Ukrajnát.
    Ha esélyem lenne kiköltöztetni a családomat Ukrajnából, megpróbálnám, de van egy nagy problémám, van egy feleségem. Ő azt mondta, soha nem fog elmenni. Most pedig idéznék az elnökünktől, Volodymyr Zelenskyy-től, aki azt mondta, amikor az amerikaiak megkérdezték tőle, hogy evakuálják-e Kijevből, hogy “Nincs szükségem taxira, páncélra van szükségem.” Nyolc nappal ezelőtt az elnököt Ukrajna 30%-a támogatta volna, most viszont a 90%-a.
    Az ukránok most úgy gondolkoznak, hogy nincs szükségük taxira. Vannak emberek, akiket evakuálni kell, körülbelül egy millió ember már Lengyelországba, Litvániába, Szlovákiába ment, és hála azoknak a baráti országoknak, akik most népünket segítik, de az emberek többsége normálisnak gondolják, hogy Kijevben vannak, még úgy is, hogy óránként szenvednek az orosz rakéták miatt. Az utolsó órában 10 alkalommal szólalt meg a légvédelmi sziréna, tíz alkalommal. Tíz alkalommal a teljes városban. Vannak olyan alkalmazások, melyek a menekülési útvonalat mutatják, egy olyan új világban, melyben jelenleg élünk. 
  • És ez az a valóság, amire senki sem számított, hogy így kell élnie, és amilyen helyzetet az oroszok alakítottak ki. Nagyon nagyra értékeljük, hogy időt szánt a beszélgetésre. Nem tudom miben tudnánk segíteni, de ha bármiben tudunk, csak szóljon. 
  • Nos, az egyetlen dolog, amire most szükségünk van az a légtérzár. Követeljük a NATO-tól, hogy úgy, mint Szíriában ne lehessen repülni az ukrán légtérben, mert a repülők nélkül az oroszok nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. Ma az egyik városban, az orosz-ukrán határ közelében a határhoz szorították az oroszokat. Szóval ellentámadásba tudunk lendülni, akárcsak mi Yuriy-jal 2014-ben Szardínián, ellentámadásba tudunk lendülni.
    Nagyon inspiráló, hogy a légtérzár esetén esélyük sem lesz az orosz csapatoknak Ukrajnában. Megígérték, hogy 48 órán belül elfoglalják Kijevet, de ez 48 évszázad alatt sem fog sikerülni. Tehát annyit kérünk, hogy vezessék be a légtérzárt, ez a mi imádságunk, a követelésünk, ezt kérjük a világtól.
    Meg kell akadályoznunk, hogy a levegőből óvodákat, iskolákat, vagy civil épületeket célozzanak. Ez nem háború, hanem népírtás, ez pedig nem normális. Ez nem törvényes. 
  • Sokszor gondolunk Önökre, sokat imádkozunk Önökért, és minden jót kívánunk Önöknek. Kérjük, hogy amennyire lehetséges maradjon biztonságban és vigyázzon a gyerekeire. 
  • Köszönöm. Köszönöm, Colin. Örülök, hogy megoszthatom érzéseimet Önökkel és köszönöm a támogatást, köszönöm az egész civilizált motorsport világának a támogatást, az üzeneteket. Győzni fogunk! 

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:dirtfish.com

Friss