2024. április 26. 18:23

KezdőlapWRCLatvala: Az FIA talán túl magabiztos volt 

Latvala: Az FIA talán túl magabiztos volt 

-

Az idei évre az FIA bevezette a hibrid rendszert a WRC-ben, azonban már a második verseny után változtatni kellett a szabályokon a rendszer hibái miatt. 

A hibrid rendszer bevezetésével a sportszabályzatba került, hogy bármilyen probléma esetén kiállni köteles az érintett versenyző, azonnal. A Svéd Rallyn ezért volt kénytelen kiállni Ott Tanak, valamint Elfyn Evans is. 

A versenyt követően az FIA kénytelen volt változtatni a szabályokon, és a hibrid rendszer hibája miatti kiesés esetén járó időbüntetést 2 percre csökkentették. 

“Pozitívan fogadtuk az FIA szabálymódosítását – mondta Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatvezetője a Rallit.fi oldalnak. – Nagyon nehéz megélni egy olyan esetet, amikor a második helyről kell kiállni egy versenyzőnek, mert a hibrid rendszer lámpája hibát jelez. A büntetés mérséklésével azonban ugyanúgy elveszti a jó eredményre az esélyt az a versenyző, akinek autójában hibát jelez a hibrid rendszer.” 

A csökkentett büntetéssel igazán az járhat jól, aki a nap vége előtt nem sok szakasszal előbb esik ki. 

“Ha két szakasszal a nap vége előtt esik ki valaki, csak 4 perc büntetést kap, így még van esélye pontokat szerezni. Tehát a versenye nem ér véget a kieséssel. Lehet, hogy jobb lett volna már a szezon elején csökkenteni ezt a büntetést, talán az FIA túl magabiztos volt, hogy a hibrid rendszer megbízhatóságával nem lesz probléma. Mindössze hat hónapig lehetett tesztelni a rendszert a szezon előtt, ehhez képest pedig túl sok volt a munka vele.” 

Friss