2024. április 25. 16:00

KezdőlapWRCBútor Robi toronymagasan vezet a Horvát Rally első napján

Bútor Robi toronymagasan vezet a Horvát Rally első napján

-

Bútor Robi és navigátora, Tagai Robi is szárnyalt a Horvát Rally első napján. A magyar páros bár abszolút biztonsági tempót autózott, a nyolc szakaszból hetet nyertek az RC4-ben és több mint egy perccel vezetik a kétkerék-hajtású kategóriát. 

Iszonyatosan nehéz első napon van túl a Horvát Rally mezőnye. Az éjszaka leesett esőt napközben még egy égszakadás is megfejelt, a kettő között pedig a köd gondoskodott, hogy ne nagyon unatkozzanak a versenyzők. 

A pályák egyes részei teljesen murvássá, sárkihordásossá változtak, nagyon könnyű volt hibázni, amit a sok elhullott autó is jól mutat, de a szerencsések, akik eljutottak a péntek esti célig, azok is adtak bőven munkát a szerelőknek. 

Bútor Robi óvatos kezdést ígért, de már az első gyorsasági szakaszt 9,9 másodperc előnnyel nyerte és az RC4 élére állt a Peugeot 208 Rally4-gyel. A másodikon utolérte az előtte rajtolót, így ezen csak második időt autózott, de a kör hátralevő két szakaszán újra a leggyorsabb időt futotta, így négy gyorsasági után már 21 másodperccel vezette a kategóriát. 

A második kör is esős körülmények között kezdődött, a nap végére egy kicsit talán enyhültek a körülmények, de így sem vált leányálommá a verseny. 

A Bútor–Tagai kettős azonban tovább szárnyalt. Robi elmondása szerint Tagai Róbert is élete formájában volt ma, úgyhogy nem is nagyon csodálkoztunk rajta, hogy már a második kör első gyorsaságiján megduplázták az előnyüket, majd a másodikat is simán megnyerték. 

A nap két leghosszabb 19,2 és 20,7 kilométeres szakaszán kilométerenként egy másodperccel voltak gyorsabbak a második helyezett osztrák Alfred Kramer juniornál.

A pénteki két utolsó gyorsaságin egy kicsit visszavettek, de ezeket is könnyedén nyerték – bár az utolsót csak hét tizeddel – és összességében 1 perc 10,5 másodperc előnnyel vezetnek a szintén Peugeot 208 Rally4-gyel versenyző Alfred Kramer junior előtt.

A harmadik, negyedik helyen két helybéli versenyző, Martin Ravenscak és Viliam Prodan állnak Ford Fiesta és Renault Clio Rally4-gyel, több mint öt perc hátránnyal Bútorék mögött.

A versenyt abszolút értékelésben Kalle Rovanperä igencsak magabiztosan, több mint egy perccel vezeti Thierry Neuville előtt.

A Horvát Rally RC4-es eredményei itt követhetők. 

Friss