2024. április 26. 13:44

KezdőlapWRCBútor Robi vezet a Horvát Rallyn

Bútor Robi vezet a Horvát Rallyn

-

Négy gyorsasági szakasz után Bútor Robi és Tagai Robi állnak az élen az RC4-es kategóriában a Horvát Rallyn. A magyar páros három gyorsasági szakaszt is nyert, és összességében 21,4 másodperc előnnyel vezeti a kategóriát. 

Igazi extrém körülmények fogadták a versenyzőket az idei világbajnokság harmadik futamán, a Horvát Rallyn. A pályák már önmagukban is nagyon nehezek voltak, de az éjszakai eső még jobban megnehezítette a körülményeket. 

Az első szakasz rajtjára ugyan elállt az eső, de dél körül újra elkezdett zuhogni, igazi korcsolyapályává változtatva a gyorsaságikat. 

Az élmezőnyből is sokat hibáztak, több kicsúszás, kiesés, defekt, karosszériabontás is volt. 

Bútor Robi és Tagai Robi tegnap másodikok voltak a shakedownon, ami biztató volt az első versenynap előtt, ám némi óvatosságra intette őket, hogy most versenyezhettek először esőben a Peugeot 208 Rally4-gyel. Reggel a szervizparkban még azt ígérte Robi, hogy óvatosan kezd és felméri az erőviszonyokat. 

Ez annyira jól sikerült, hogy az első 19,9 kilométeres Mali Lipovec szakaszt 9,9 másodperc előnnyel nyerték az osztrák Alfred Kramer junior előtt és az élre álltak. 

Bútor Robi
Fotó: Makai Gergely // @world

A második 20,7 km-es Stojdraga gyorsaságin az osztrák visszavágott, két másodpercet vert Bútorra és 7,9 másodpercre csökkentette hátrányát. 

A feltámadó esőben azonban megint Robi volt a leggyorsabb a kétkerék-hajtású mezőnyben – bár reggel azon viccelődött, hogy tíz éve ment utoljára kétkerekessel esőben, de úgy tűnik nincs nagyon berozsdásodva – és a 11 kilométeres Krasic gyorsaságin 6,6 másodperc előnnyel megszerezte második szakaszgyőzelmét, így ekkor már 14,5 másodpercre növelte előnyét az élen. 

Az első kör utolsó gyorsaságija a 9,1 kilométeres Pecurkovo volt, amelyen megint Bútor autózta a legjobb időt, 6,9 másodperccel nyerve a szakaszt, így előnye az első nap felénél már 21,4 másodpercre nőtt.

A verseny nehézségére jellemző, hogy a tíz fős RC4-es mezőnyből az első három gyorsasági mindegyikén elvesztettünk egy-egy párost, így a napközbeni szervizparkba már csak hét elsőkerék-hajtású autó érkezett meg.

Délután, a második körben ugyanezek a pályák várnak a mezőnyre még egyszer.

Bútor Robi teljes elsőnapi szerepléséről itt olvashattok

A Horvát Rally RC4-es eredményei itt követhetők. 

Friss