2024. április 23. 11:49

KezdőlapWRCÉrinthetetlen volt Rovanpera az első napon 

Érinthetetlen volt Rovanpera az első napon 

-

Kalle Rovanpera számára ismeretlenek voltak a Horvát Rally pályái versenykörülmények között, ennek ellenére még az eső sem lassította és elképesztő nagy előnnyel vezet Thierry Neuville előtt. 

Kalle Rovanpera és Jonne Halttunen tavaly mindössze pár száz méterig jutott a Horvát Rallyn, így versenykörülmények között az idei szakaszok teljesen ismeretlenek számukra. A finn páros dolgát, ahogy mindenkiét, nehezítette délelőtt az eső, délután pedig már kevesebb eső, de még több saras felhordás. 

A Toyota finn párosa mindezek ellenére szinte hiba nélkül teljesítette az első nap nyolc szakaszát, melyből délelőtt és délután is hármat-hármat tudott megnyerni, két szakaszon pedig második idővel ért célba.

Rovanpera tehát gyakorlatilag folytatta azt a szárnyalást, amit Svédországban mutatott be és szinte ellenfél nélkül autózhatott pénteken, a napot pedig 1:04 előnnyel zárta. 

A második helyen Thierry Neuville és Martijn Wydaeghe állnak, akik a negyedik szakaszt még 12,5 másodperc hátránnyal fejezték be Rovanpera mögött. Azonban az ötödik szakaszra már csak a negyedik helyen állva mehettek ki, miután a szervizbeérés előtt megállt a Hyundai motorja – miután ledobta a generátor ékszíjat – és nagy erőfeszítések után négy perc késéssel sikerült az autót a belga párosnak a szervizbe betolni, így negyven másodperc büntetést kaptak.

Neuville a délutáni első szakaszon azonban rögtön visszavette a második helyet Ott Tanakot és Craig Breent is visszaelőzve, majd a következő szakaszon bepárásodott a szélvédője az i20-nak, így a harmadik helyre csúsztak. A belga versenyző végül Ott Tanak és Martin Jarveoja harmadik délutáni szakaszon összeszedett defektje után ismét a második helyre lépett, és a napot ott is fejezte be, észt csapattársa előtt 19,3 másodperc előnnyel. 

Az M-Sport reményeit Craig Breen tartja életben a negyedik helyen, csupán 11,9 másodperccel lemaradva a dobogóról, miután Pierre-Louis Loubet és Adrien Fourmaux még délelőtt esett ki defektek, illetve baleset miatt, míg Gus Greensmith délután három defekt miatt esett az ötödik helyről a nyolcadikra, így kérdéses a szervizbe való beérése. 

Oliver Solberg az ötödik, míg Elfyn Evans miután defekttel kezdte a versenyt, majd a napot is azzal fejezte be a hatodik helyen zárta az első napot 10,6 másodperccel követve Solberget és megelőzve a hetedik Takamoto Katsutát. 

Jó eséllyel holnap Loubet-hez hasonlóan visszatérhet Esapekka Lappi is a mezőnybe, miután az első szakaszon egy sziklának csúszott. Adrien Fourmaux visszatérése azonban erősen kérdéses, mivel Fordja komoly sérüléseket szenvedett. 

A WRC2-ben Yohan Rossel vezet Nikolay Gryazint, valamint Eric Camillit megelőzve. 

Szombaton ismét nyolc szakasz vár a versenyzőkre Horvátországban, azonban úgy tűnik, hogy a péntekinél jóval szárazabb körülmények között. 

Horvát Rally állása nyolc szakasz után  
1 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 1:15:35,5
2 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +1:04,0 (0:40)
3 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 +1:23,3
4 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +1:35,2
5 #2 Oliver Solberg / Elliott Edmondson (SWE / GBR) Hyundai i20 N Rally1 +2:38,5
6 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 +2:49,1
7 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +3:28,0
8 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +3:39,6
9 #21 Yohan Rossel / Valentin Sarreaud (FRA) Citroen C3 Rally2 (WRC2 Open) +5:12,6
10 #23 Nikolay Gryazin / Konstantin Aleksandrov Skoda Fabia Rally2 evo (WRC2 Open) +5:48,9
 

További eredmények 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss