2024. április 16. 23:35

KezdőlapWRCRovanpera szárnyal az esőben

Rovanpera szárnyal az esőben

-

A toyotás finn Kalle Rovanpera vezet a Horvát Rally péntek délelőtti szakaszai után a Hyundai két versenyzője, Thierry Neuville és Ott Tanak előtt. 

A rally világbajnokság idei harmadik futamát rendezik a hétvégén Horvátországban, szűk és nagyon csúszós szakaszokon. 

A csapadékos időjárás azonban az első napon alaposan tovább nehezítette a versenyzők dolgát, akik közül az elsőként rajtolók voltak jobb helyzetben, miután ők még viszonylag tiszta utakon vezethettek. 

Ennek megfelelően az elsőként rajtoló Kalle Rovanpera és Jonne Halttunen kettős négy szakaszból hármat megnyert a másodikként rajtoló és háromszor második idővel célba érő Thierry Neuville és Martijn Wydaeghe kettős előtt. 

A finn toyotás kettős a délelőtti szakaszok után 12,5 másodperccel előzte meg Hyundai belga párosát.

Az első két versenyzőtől már négy szakasz után is alaposan lemaradva következik Ott Tanak és Martin Jarveoja a második Hyundaijal, 34,8 másodperccel csapattársaikat követve. 

Frissítve
Thierry Neuville és Martijn Wydaeghe a négy szakaszt követően azonban úgy tolta be a szervizbe autóját, miután a Hyundaiban a leállítás után nem indult be a motor, amiért várhatóan 40 másodperc büntetést kapnak.

A 2019-es világbajnok észt kettős az első szakaszon még 3,2 másodperccel lassabb volt, mint az M-Sport ír párosa, Craig Breen és Paul Nagle, a második szakaszon azonban Tanak állt a harmadik helyre, amit a negyedik szakasz után 1,9 másodperc előnnyel birtokol Breen előtt. 

A négy szakaszt követően úgy tűnik, hogy a továbbiakban Rovanpera és Neuville a győzelemért, míg Tanak és Breen a dobogóért fog harcolni.

Az ötödik helyen az angol Gus Greensmith és svéd Jonas Andersson áll, akik az első szakaszon egy elágazás előtti jobbos kanyarban csúsztak partoldalra, majd a továbbiakban inkább óvatosabban vezettek harmadikként rajtolva. 

Az M-Sport párosát a hyundaios svéd Oliver Solberg és brit Elliott Edmondson követi 13 másodperc hátránnyal, akik mögött a toyotás japán Takamoto Katsuta és ír Aaron Johnston 21,2 másodperccel következik. 

Elfyn Evans és Scott Martin az első szakaszon már defekt miatt 1 perc 20 másodpercet vesztett, majd a következő szakaszon újabb 20 másodpercet, míg a harmadikon az elsők lettek, akik szakaszt tudtak nyerni Rovanpera és Neuville előtt. A walesi-brit páros azonban a negyedik szakaszon újra defektes kerékkel ért célba, ami után azonban továbbra is csak 4,5 másodperccel követik Katsutáékat. 

A nehéz körülmények három versenyzőn is kifogtak, Esapekka Lappi és Janne Ferm az első szakaszon baleset miatt esett ki. Pierre-Louis Loubet és Vincent Landais ugyancsak befejezte a mai napot a második szakasz után, miután két gyorsasági alatt három defektet szedtek össze. Adrien Fourmaux és Alexandre Coria pedig a harmadik szakaszon szenvedett balesetet a rajt után 200 méterrel, és a páros egy kertben fejezte be a nyitó napot. 

A WRC2 mezőnyében Yohan Rossel és Valentin Sarreaud mind a négy szakasz után az élen állt, és 16,6 másodperc előnnyel mehet szervizelni a brit Chris Ingram-Craig Drew kettős előtt. A kategória harmadik helyén Nikolay Gryazin és Konstantin Aleksandrov áll 29,7 másodperc hátránnyal. 

A Horvát Rallyn a délutáni négy szakaszra további, heves esőt jeleznek a meteorológusok. 

Horvát Rally állása négy szakasz után 
1 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 37:20,6
2 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +12,5
3 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 +47,3
4 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +49,2
5 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +1:23,2
6 #2 Oliver Solberg / Elliott Edmondson (SWE / GBR) Hyundai i20 N Rally1 +1:36,2
7 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +1:57,4
8 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 +2:01,9
9 #21 Yohan Rossel / Valentin Sarreaud (FRA) Citroen C3 Rally2 (WRC2 Open) +2:58,3
10 #29 Chris Ingram / Craig Drew (GBR) Skoda Fabia Rally2 evo (WRC2 Open/Junior) +3:14,9
11 #23 Nikolay Gryazin / Konstantin Aleksandrov Skoda Fabia Rally2 evo (WRC2 Open) +3:28,0
12 #20 Stéphane Lefebvre / Andy Malfoy (FRA) Citroen C3 Rally2 (WRC2 Open) +3:32,8
13 #24 Kajetan Kajetanowicz / Maciej Szczepaniak (POL) Skoda Fabia Rally2 evo (WRC2 Open) +3:42,9
14 #22 Eric Camilli / Thibault de la Haye (FRA) Citroen C3 Rally (WRC2 Open) +3:44,0
15 #27 Jari Huttunen / Mikko Lukka (FIN) Ford Fiesta Rally2 (WRC2 Open) +4:01,7

További eredmények


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss