2024. április 19. 02:12

KezdőlapWRCRovanpera még WRC2-es világbajnok sem volt, amikor a Toyotához igazolt

Rovanpera még WRC2-es világbajnok sem volt, amikor a Toyotához igazolt

-

Kalle Rovanpera fontos részleteket árult el, arról, hogy miként igazolt a Toyotához, ami még a 2019-es WRC2-es világbajnoki cím megszerzése előtt történt.

Kalle Rovanpera egy Ford Fiestával indult első WRC futamán 2017-ben, majd a következő két szezonra a Skodához igazolt, ahol 2019-ben megnyerte a WRC2-es világbajnoki címet, majd 2020-tól a Toyota gyári versenyzője lett a WRC legerősebb kategóriájában.

A Toyotával azonban sokkal hamarabb megszületett az egyezség.

“Már 2018 végén megszületett a szerződés a Toyotával – mondta Kalle Rovanpera a WRC Podcastjében. – Már ekkor tárgyaltunk és tudtuk, hogy hol folytatom majd a karrierem. Gyakorlatilag hamar elkezdte Timo Jouhki a tárgyalást a Toyotával, és nyilván azt szerette volna elérni, amit én is szerettem volna, de a tárgyalást teljesen rábíztam.”

Timno Jouhki korábban Tommi Makinen, Mikko Hirvonen és Jari-Matti Latvala menedzsere is volt, tapasztalatával pedig gyorsan megtalálta a közös hangot Kalle Rovanpera ügyében is a Toyotával.

“A színfalak mögött hagytam, hogy Timo végezze a tárgyalást, én pedig csak néha vettem rajtuk részt. Volt több lehetőségünk a csapatválasztás terén, de végül együtt a Toyota mellett döntöttünk. Minden gyártóval tárgyaltunk, de nem minden lehetőség volt teljesen egyértelmű. Nagyon jól esett, hogy minden gyártó szeretett volna leigazolni, mert nem tudtam, hogy mire számíthatok egy WRC autóval, csak azt tudtam, hogy jól vezetek.”

Kalle Rovanpera 2020-ban már a második versenyen, Svédországban megszerezte első abszolút dobogós eredményét a Toyotával, Sébastien Ogier-t legyőzve. Tehetségét pedig 2021-ben Észtországban és Görögországban, 2022-ben pedig Svédországban és Horvátországban is győzelemmel igazolta.

A még mindig csak 21 éves finn pilóta idén három versenyt követően 29 pont előnnyel vezeti a világbajnokságot Thierry Neuville előtt.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Rallit.fi

Friss