2024. április 25. 00:51

KezdőlapWRCA Rally Világbajnokság 50. születésnapját ünneplik Portugáliában

A Rally Világbajnokság 50. születésnapját ünneplik Portugáliában

-

Idén 50 éves a Rally Világbajnokság, ez alkalomból pedig a Portugál Rallyn nagyszabású ünnepség lesz, ahol a múlt nagy versenyzői és autói is tiszteletüket teszik. 

A Rally Világbajnokság ilyen néven 1973-ban lett először kiírva, így idén ünnepli 50. születésnapját, ami alkalmából nagyszabású ünnepség lesz a Portugál Rallyn, ahol Walter Röhrl, Ari Vatanen, Miki Biasion, Carlos Sainz, Marcus Grönholm, Petter solberg is jelen lesz a legutóbbi világbajnokok, Sébastien Loeb, Sébastien Ogier és Ott Tanak mellett a pilóták közül. 

A navigátorok közül Robert Reid, Luis Moya, Christian Geistdörfer, Tiziano Siviero, Timo Rautiainen, Derek Ringer, David Richards és Martin Jarveoja is tiszteletét teszi. 

A Rally Világbajnokság női versenyzői közül pedig Louise Aitken-Walker és Isolde Holderied, valamint navigátoraik, Tina Thörner és Christine Driano is ott lesz az ünnepségen, és nem hiányozhat Michele Mouton és Fabrizia Pons sem, akik az egyetlen női páros, akik WRC futamot tudtak nyerni. 

A ceremónián ugyanakkor a régi versenyautók sem lesznek hiánycikkek, és a WRC történelmének minden korszakából legalább 30 autó lesz jelen, és némelyik pedig a versenyszakaszokon is megnézhető lesz. 

Az ünnepség május 18-án veszi kezdetét ünnepi vacsorával, majd másnap, csütörtökön a versenyautók felvonulnak a coimbrai szuperspeciál szakaszon.  

Az ünnepség folytatódik péntek este Lousadában, majd szombat este a Porto-Foz utcai szakaszon, vasárnap pedig a Fafe Power Stage-en. 

“Mindenkinek megvan a maga emlékei a Rally Világbajnoksággal kapcsolatban, a korábbi izgalmas pillanatokról, és az ünnepség egy nagyszerű, egyszeri pillanat, hogy újra megmutassák magukat azok a szereplők, akik olyan nagyszerűvé tették ezt a sorozatot – mondta Jona Siebel, a WRC Promóter ügyvezető igazgatója. – A Portugál Rallyra érkező nagyszerű versenyzőknek köszönhetően mindenki bepillanthat a múlt nagy pillanataiba. A rajongók pedig biztosan élvezik majd a szakaszokon áthaladó autókat és hangjait.” 

“Az FIA folyamatosan igyekezett alkalmazni a sport és a technika fejlődését – mondta Mohammed Ben Sulayem, FIA elnök. – Ez alól pedig az idei év sem kivétel, amikor a hibrid technológiát, a fenntartható üzemanyagot és a fejlett biztonsági intézkedéseket mutatjuk be. A világbajnokság ötvenedik születésnapja alkalmából lehetőség nyílik felidézni a múlt nagy történéseit, megünnepelni a korábbi és jelenlegi bajnokokat, miközben már a fényes jövő felé haladunk. Már nagyon várom a Portugál Rallyn sorra kerülő ünnepséget, és a legendák újbóli találkozását.” 

Friss