2024. április 20. 14:43

KezdőlapWRCLoeb kiesése után kezdődött csak a katasztrófa 

Loeb kiesése után kezdődött csak a katasztrófa 

-

Igazi katasztrófa sorozat alakult ki a Portugál Rally péntek délutáni szakaszain, melyet már Sébastien Loeb mellett Sébastien Ogier sem tudott befejezni. A versenyt Elfyn Evans vezeti Kalle Rovanpera előtt. 

A péntek délelőtti szakaszokat követően még Sébastien Loeb vezette a Portugál Rallyt az első két pénteki gyorsasági után még élen álló Elfyn Evans előtt, míg a harmadik helyen a csütörtöki szuperspeciált megnyerő Thierry Neuville állt. 

Délután azonban defektek sorozata alakult ki, de csak azt követően, hogy Sébastien Loeb az első délutáni szakaszon a rajtot követően egy betonszegélynek ütközött, kiszakította a Ford Puma Rally1 kerekét és kiállni kényszerült. 

Ezt követően Evans vette át ismét a vezetést Neuville és Sébastien Ogier előtt, míg a pénteki szakaszokon elsőként rajtoló és takarító Kalle Rovanpera a negyedik helyre lépett. 

A délutáni második szakaszon, mely délelőtti második szakaszként még hihetetlen szoros versenyt hozott elkezdődött a defektek sorozata. 

Elsőként Craig Breen kapott egy defektet, majd Sébastien Ogier kényszerült kereket cserélni a szakaszon, ahogy tette azt Ott Tanak is. 

Takamoto Katsuta ugyancsak időt vesztett, ő azonban egy jobbos kanyarban forgott meg, és csak nehézkesen tudott ismét jó irányba állni. 

A szakaszt Elfyn Evans nyerte Pierre-Louis Loubet és Thierry Neuville előtt, így a walesi versenyző megerősítette vezető helyét belga riválisa előtt, míg a harmadik helyre Kalle Rovanpera lépett. 

Ogier a 11., míg Tanak a 10. helyre esett vissza, Katsuta viszont megtartotta hetedik helyét. 

A harmadik délutáni szakaszon a délelőtt során előbújt rengeteg szikla újabb defektet idézett elő Ott Tanaknál és Sébastien Ogier esetében is, a nyolcszoros világbajnok pedig a szakaszt már teljesíteni sem tudta.   

A defektet szerzők sorába ezen a szakaszon beállt Gus Greensmith is, azonban az ő gumija csak a gyorsasági vége felé eresztett le, így nem veszített behozhatatlan időt. 

Ezt a szakaszt pedig már Kalle Rovanpera nyerte Evans és Takamoto Katsuta előtt, így hármas Toyota részsiker született. 

A nap utolsó hosszú szakasza egy 18,15 km-es pálya volt, melyet csak egyszer teljesített idén a mezőny, és mely előtt Thierry Neuville-nek is problémája akadt, miután etapon kiszakadt a kereke és hajtás hibával teljesítette a szakaszt. Az eset miatt pedig csaknem másfél percet vesztett. 

Ugyancsak sok időt vesztett Craig Breen, aki megforgott, majd a saját pora miatt volt kénytelen várni és így 53 másodpercet vesztett. 

Ott Tanak két defektet követően is tudta folytatni a versenyt, azonban az utolsó hosszú szakaszon már csak végig szeretett volna érni probléma nélkül, így 15 másodperccel volt lassabb Kalle Rovanperánál, aki ezen a szakaszon is a leggyorsabb volt. 

Pierre-Louis Loubet egészen a délutáni negyedik szakaszig elkerülte a nagyobb problémákat, akkor azonban egy elágban túlcsúszott, majd a por miatt nehezen tudott ismét elindulni, így fél percet vesztett. A fiatal francia versenyző Neuville problémája után akár a harmadik helyen is állhatott volna.   

A péntek esti szuperspeciál előtt végül az a két versenyző áll az élen, akik nagyobb probléma nélkül úszták meg a szakaszokat. A tavalyi Portugál Rallyt nyerő Elfyn Evans előnye 10,7 másodperc a vb éllovas Kalle Rovanpera előtt. 

Szombaton és vasárnap pedig akár időszakos esőzés nehezítheti a versenyzők dolgát.

Portugál Rally, állás 8 szakaszt követően 
1 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 1:23:05.6
2 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +10,7
3 #6 Dani Sordo / Cándido Carrera (ESP) Hyundai i20 N Rally1 +42,5
4 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +48,8
5 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +56,9
6 #7 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais (FRA) Ford Puma Rally1 +1:08,4
7 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +1:32,0
8 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +1:46,3
9 #16 Adrien Fourmaux / Alexandre Coria (FRA) Ford Puma Rally1 +2:02,7
10 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 +3:37,5 

További eredmények 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss