2024. április 26. 21:50

KezdőlapWRCRovanpera gyors, de Evans jobban bánik a gumikkal

Rovanpera gyors, de Evans jobban bánik a gumikkal

-

Elfyn Evans növelte előnyét a Portugál Rally szombat délelőtti szakaszait követően, a szintén pokoli tempót diktáló Kalle Rovanpera előtt. A harmadik helyre Takamoto Katsuta lépett, így már hármassá vált a Toyota vezetése. 

A pénteki versenynap után a tavalyi versenyt nyerő Elfyn Evans 13,6 másodperc előnnyel várhatta a mai napot Kalle Rovanpera és Dani Sordo előtt, mely során a legnagyobb versenytáv (164,98 km) vár a mezőnyre. 

Az első két szakaszon szombaton kimagaslott a mezőnyből a walesi és finn toyotás, Evans az első, míg Rovanpera a második szakaszt nyerte, míg kettejük között a különbség 10,2 másodpercre csökkent. 

Dani Sordo igyekezett tartani harmadik helyét a mai reggelen igen gyors Takamoto Katsuta előtt és két szakaszt követően 1,7 másodperc választotta el egymástól a spanyol Hyundai versenyzőt és a japán toyotást. 

Katsuta a szombati első két szakaszon egyaránt a harmadik időt autózta, csupán Evans és Rovanpera tudott nála gyorsabb lenni, igaz a walesi 11,4, a finn pedig 10,2 másodperccel, ami jól mutatja a két élen álló versenyző tempóját. 

A tegnapi problémák után ama reggel is akadtak nehezítő tényezők. Az első szakaszon még csak Gus Greensmith vesztett időt defekt miatt, majd a másodikon Sébastien Loeb műszaki hiba miatt, míg Sébastien Ogier baleset miatt. Pierre-Louis Loubet és Adrien Fourmaux pedig egyaránt kicsúszott és szintén komoly másodperceket hagytak az út szélén. 

A nap harmadik szakaszán, mely a verseny leghosszabb 37 km-es pályája, már nem tudott elrajtolni Sébastien Loeb, így a tegnapi baleset után ma ismét korán befejezte a napot. 

Sébastien Ogier a második szombati szakaszról is elkésett még a balesete után, a harmadikról is, ahol a rajt után kigyulladt a Toyota hátulja, majd azt eloltva több megállás után tudott csak célba érni. Ogier Loebhöz hasonlóan már tegnap elvesztette a jó eredmény lehetőségét, miután defektek miatt kiállni kényszerült. 

A leghosszabb szakaszon Elfyn Evans volt a leggyorsabb, míg Ott Tanakot megelőzve 4,6 másdodperccel, azonban ami ennél is fontosabb, Kalle Rovanperának 8.2 másodpercet adott, miután a finn versenyző félig használt gumikkal tudott indulni a szakaszon. 

A verseny élén így Evans 18,4 másodpercre növelte előnyét Rovanpera előtt, míg a Toyota pillanatnyi örömét Takamoto Katsuta teszi teljessé, aki nagyszerűen vezetve délelőtt 3,5 másodperccel megelőzte Dani Sordot és a harmadik helyre lépett. 

Kalle Rovanpera számára már a második hely is nagyszerű lenne, és még tovább növelné a bajnokságban előnyét a most ötödik helyen álló Thierry Neuville előtt, azonban úgy tűnik, a 21 éves toyotás szeretné sorozatban harmadik győzelmét is megszerezni. 

Pierre-Louis Loubet valóban megtalálta a számára jó helyet az M-Sporthoz igazolással, hiszen a tavaly a Hyundai versenyzőjeként eső-kelő versenyző teljesen megérdemelten áll a hatodik helyen. 

Az M-Sport azonban ennek ellenére a Monte-Carlo Rally óta kevésbé tud labdába rúgni, főként, ami a gyártók bajnokságát illeti. 

Jelenleg Loubet a legjobb fordos csapattársait, Craig Breent és Gus Greennsmith-t megelőzve. 

Ott Tanak pedig a kielncedik helyen áll, a leghosszabb szakaszon defektes kereket cserélő Adrien Fourmaux-t megelőzve. 

Délelőtt már néha csepegő esőből délutánra, amikor a mai szakaszokat teljesíti ismét a mezőny, valamint egy napzáró szuperspeciált, akár több is lehet. 

Portugál Rally, állás 12 szakaszt követően 
1 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 2:17:55,0
2 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 +18,4
3 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +1:19,9
4 #6 Dani Sordo / Cándido Carrera (ESP) Hyundai i20 N Rally1 +1:23,4
5 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +2:19,1
6 #7 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais (FRA) Ford Puma Rally1 +3:02,9
7 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +3:12,6
8 #44 Gus Greensmith / Jonas Andersson (GBR / SWE) Ford Puma Rally1 +3:19,0
9 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 +4:06,4
10 #16 Adrien Fourmaux / Alexandre Coria (FRA) Ford Puma Rally1 +6:01,2
 

További eredmények 

Friss