2024. április 20. 13:45

KezdőlapWRCRovanpera hatalmasat ment az esőben, meg is lett az eredménye

Rovanpera hatalmasat ment az esőben, meg is lett az eredménye

-

Kalle Rovanpera jóval gyorsabb volt a Portugál Rally utolsó előtti szombati szakaszán az esőben, mint Elfyn Evans, így átvette a vezetést a versenyen csapattársától. 

A szombat délelőtti szakaszokat követően Elfyn Evans 18,4 másodperc előnnyel vezetett Kalle Rovanpera előtt, míg Takamoto Katsuta a harmadik helyért folyó csatában állt 3,5 másodperc előnnyel Dani Sordoval szemben. 

Délutánra esősebb időjárást jósoltak, ami meg is érkezett, bár az első két szakaszon még nem volt különösebb jelentősége az éppen csak csepegő égi áldásnak. 

Kalle Rovanpera az első két délutáni szakaszon a leggyorsabb tudott lenni, így hátrányát 9,9 másodpercre csökkentette Elfyn Evans mögött. 

A harmadik helyért továbbra is kiélezett csata folyt Katsuta és Sordo között, azonban a toyotás japán versenyző így is 6,5 másodpercre növelte előnyét, ezáltal továbbra is három Toyota állt az élen. 

Délután egyedül Gus Greensmith ütközött nagyobb problémába, az első szakaszon lassú defekt miatt vesztett pár másodpercet, majd a következő szakasz előtt megsérült a felfüggesztése, így bár elrajtolt a gyorsaságin, meg és ki kellett állnia. 

Sébastien Ogier pedig a délelőtti problémák után már nem tért vissza a mezőnybe. 

A szombat esti szuperspeciál előtti 37 km-es szakaszon még Ott Tanak, Adrien Fourmaux, Craig Breen és Thierry Neuville kevésbé nedves körülmények között vezethetett, utánuk azonban leszakadt az ég, ami a verseny sorrendjét is befolyásolta. 

Neuville bizonyult a leggyorsabbnak a szakaszon, míg a második időt Kalle Rovanpera autózta miután az esőben csak 16,9 másodperccel maradt el belga riválisa idejétől, míg Ott Tanaknál 4,1, Craig Breen-nél 12,2, Takamoto Katsutánál 13,5 másodperccel volt gyorsabb. 

Elfyn Evans az esőben egy tempós jobb kanyarban a hétvége legnagyobb mentését mutatta be, és bár sikerült célba érnie 30,8 másodpercet kapott Neuville-től és 13,9 másodpercet Rovanperától. 

Mindez azt jelentette, hogy a vb éllovas és sorozatban harmadik győzelmére hajtó Kalle Rovanpera 4 másodperc előnnyel átvette a vezetést walesi csapattársától és így az élről várhatja az esti rövid szakaszt. 

A szombaton kiválóan versenyző Takamoto Katsuta ugyancsak magabiztossá tette az esőben a harmadik helyét, melyet már 14,6 másodperc előnnyel őriz Dani Sordo előtt. 

Thierry Neuville nagyszerű szakaszgyőzelmével 15,2 másodpercre csökkentette hátrányát spanyol csapattársa mögött, míg a Pierre-Louis Loubet-t előző és hatodik helyre lépő Craig Breent csaknem másfél perccel előzi meg. 

Amennyiben így maradna a sorrend a verseny végére is, úgy 44 pont körüli előnye lenne a bajnokságban jelenleg 29 ponttal vezető Kalle Rovanperának Neuville, és 60 pont a harmadik helyre lépő Takamoto Katsuta előtt. 

A versenyből azonban még hat szakasz hátra van, így még bármi előfordulhat. 

Portugál Rally, állás 15 szakaszt követően 
1 #69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen (FIN) Toyota GR Yaris Rally1 3:10:18,0
2 #33 Elfyn Evans / Scott Martin (GBR) Toyota GR Yaris Rally1 +4,0
3 #18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston (JPN / IRL) Toyota GR Yaris Rally1 +1:37,6
4 #6 Dani Sordo / Cándido Carrera (ESP) Hyundai i20 N Rally1 +1:52,2
5 #11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (BEL) Hyundai i20 N Rally1 +2:07,4
6 #42 Craig Breen / Paul Nagle (IRL) Ford Puma Rally1 +3:32,7
7 #7 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais (FRA) Ford Puma Rally1 +3:47,8
8 #8 Ott Tanak / Martin Jarveoja (EST) Hyundai i20 N Rally1 +4:21,5
9 #16 Adrien Fourmaux / Alexandre Coria (FRA) Ford Puma Rally1 +6:47,0
10 #21 Teemu Suninen / Mikko Markkula (FIN) Hyundai i20 N Rally2 (WRC2) +10:09,4

További eredmények


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss