2024. április 26. 13:16

KezdőlapWRCHyundai: Sok még a munka, de ma kinyitunk pár pezsgőt

Hyundai: Sok még a munka, de ma kinyitunk pár pezsgőt

-

A tavalyi Spanyol Rally után először tudott nyerni a Hyundai Motorsport, miután Ott Tanak révén megszületett az első győzelem a hibrid Rally1-es autóval a Szardínia Rallyn

Jó sokáig kell visszatekintenünk, hogy az utolsó Hyundai győzelmet megtaláljuk a Rally Világbajnokságon, hiszen erre legutóbb tavaly október közepén, a Spanyol Rallyn volt példa, akkor Thierry Neuville tudott első helyen zárni még a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. 

Az idei évben azonban új, hibrid autók jelentek meg és a Hyundai volt az utolsó csapat a WRC gyártói közül, mely elkészült a Rally1-es autóval. 

Mindez meg is látszott a Monte-Carlo Rallyn, ahol csupán Thierry Neuville tudott célba érni a hatodik helyen. Ezt követően a csapat elárulta, hogy Oliver Solberg számára a harmadik autó csak az utolsó pillanatban készült el, így egy darabig a svéd-norvég versenyző indulása is veszélyben volt a hercegségben. 

A koreai gyártó azonban Svédországra már mutatta a javulás jeleit Thierry Neuville már az első dobogós eredményt is elérte a hibrid Hyundaijal, amit csaknem győzelem követett Ott Tanak részéről a Horvát Rallyn. 

A Portugál Rallyn már Dani Sordo állhatott a dobogó alsó fokára. 

A Szardínia Rallyn azonban fordult a szerencse és a korábbi versenyeken jól teljesítő Toyota került bajba, és Kalle Rovanpera sorozatban elért három győzelme után ismét a finn versenyző mentette meg a japán gyártót az ötödik helyen célba érve. 

Eközben Ott Tanak szinte már a verseny elejétől a győzelemért harcolt, amit végül sikerült is megszereznie, és a tavaly februári finn Arctic Rally óta először tudott nyerni. 

Julien Moncet a versenyt követően elárulta, hogy a siker nagy megkönnyebbülés a koreai gyártónak. 

“Ez a győzelem nagy megkönnyebbülés a csapatnak, a versenyzőknek, a Szardínián dolgozó csapattagoknak és az Alzenauban segítőknek, és nekem is – mondta a Hyundai csapatigazgató-helyettese a Dirtfishnek. – Ilyen nehéz szezonkezdés, ilyen nehéz csapaton belüli időszak után megérkeztünk. Tudtuk, hogy a versenyzők sosem adják fel, és megmutattuk, hogy csapatként sem adjuk fel. Tegnap este még elérhetetlennek, messzinek tűnt a siker, és nagyon szörnyű hétvégéje volt a csapat több versenyzőjének. Most azonban arról beszélhetek, hogy este kinyitunk pár pezsgőt.” 

Persze a siker után sem áll meg a munka a Hyundainál. 

“Őszintének kell lennünk magunkhoz, tudjuk, hogy továbbra is keményen kell dolgoznunk. Ma azonban ünneplünk és ez nagy motiváció lesz a csapatnak.” 

A Hyundai Motorsport a gyártók között 10 ponttal, 39 pontra csökkentette hátrányát a Toyota Gazoo Racing mögött, míg a bajnokságban bár Thierry Neuville hátránya 55 pontra nőtt Kalle Rovanpera mögött, a harmadik helyre már Ott Tanak lépett 3 ponttal követve belga csapattársát.

Forrás:dirtfish.com

Friss