2024. április 20. 15:57

KezdőlapWRCJos Verstappen Belgiumban debütál a WRC-ben

Jos Verstappen Belgiumban debütál a WRC-ben

-

A korábbi Forma-1-es pilóta és a regnáló F1-es világbajnok Max Verstappen édesapja, Jos Verstappen a jövő hónapban megrendezésre kerülő Ypres Rallyn debütál a rali-világbajnokságban.

Jos Verstappen, aki F1-es dobogós és a Le Mans-i 24 órás versenyen kategóriagyőztes volt, egy Citroën C3 Rally2-vel kezdte meg ralipályafutását. Jos a belga bajnokságban a Rally van Haspengouwn a nyolcadik helyen végzett a C3-al.

Verstappen mindenképp rajthoz szeretett volna állni a világbajnokság egyik fordulójában, erre pedig a WRC-ben a tavalyi évben debütált belga futamot, az Ypres Rallyt tartották a legalkalmasabbnak navigátorával, Harm van Koppennel.

A páros a Monteberg Rallyn a második helyen végzett, amely hasonló szakaszokat használ, mint az Ypres, a WRC-ben azonban egy jóval népesebb, 37 fős Rally2-es mezőnyben kell majd helytállnia. Jos Verstappen és Harm van Koppen nem nevezett a WRC2 kategóriába, így a pontvadászatban nem vesznek majd részt.

Másodszor a világbajnokság naptárában

Thierry Neuville
Thierry Neuville | Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A belga Ypres Rally 2021-ben szerepelt először a WRC kiírásában Thierry Neuville nagy örömére, aki több mint 30 másodperces előnnyel meg is nyerte hazai futamát. Az idei évben is népes mezőny várja az augusztus 18-21. között megrendezésre kerülő versenyt, ahová 88 nevezés érkezett. 10 Rally1-es autót láthat majd a közönség, természetesen ott lesz a bajnoki éllovas Kalle Rovanperä és a tavalyi győztes Thierry Neuville is.

A Hyundai részéről Ott Tänak és Oliver Solberg érkezik még, a Toyotánál pedig Elfyn Evans és Takamoto Katsuta mellett Espekka Lappi adta le nevezését Sébastien Ogier helyett. Ogier szereplése a szezon hátralévő részében egyelőre még nem tisztázott. Az M-Sport a februári Svéd Rally óta először indít három autót, Craig Breen, Gus Greensmith és Adrien Fourmaux egyaránt ott lesz a Ford Puma Rally1-el Belgiumban.

Mikkelsennek meg kell küzdeni a futamgyőzelemért

A WRC2 bajnoki címére pályázó Andreas Mikkelsennek és Yohan Rosselnek egy tizenegyszeres Ypres Rally győztest is felül kell múlnia Freddy Loix személyében, aki ebben a szezonban már kétszer is szerepelt a WRC-ben.

Andreas Mikkelsen
Andreas Mikkelsen | Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Visszatér a mezőnybe Nicolas Gilsoul is, aki Gino Bux partnere lesz egy Škoda Fabia Rally2 evo-val, de Verstappenhez hasonlóan a belga páros sem jelentkezett a pontokért. Ettől függetlenül sötét lónak számítanak, miután erős szezont futottak hazájuk nemzeti bajnokságában, ahol második helyen állnak Stéphane Lefebvre mögött. Lefebvre szintén ott lesz a mezőnyben, a WRC2 kategóriába nevezett egy Citroën C3 Rally2-vel.

Hétszeres helyi bajnok és magyar páros a WRC3-ban

Az 1994-es rali Európa-bajnok és hétszeres belga bajnok, a 64 éves Patrick Snijers is rajthoz áll a futamon egy Ford Fiesta Rally3-al, és természetesen a bajnoki éllovas Sami Pajari is leadta nevezését.

A Horvát Rally WRC3-as kategóriagyőztese László Zoltán és Kürti Tamás újra ott lesznek a mezőnyben, akiknek a neve mellett egy szardíniai második hely is díszeleg.

Kimarad Spa-Francorchamps

Az idei Ypres Rally néhány apró változtatást tartalmaz, leginkább az utolsó szakasz tér el a tavalyihoz képest, amely a Spa-Francorchamps helyett a Flandria régióban marad. A rali így a hagyományos ünnepséggel érhet véget Ypres főterén, a pontokat hozó powerstage-nek pedig a jól ismert Kemmelberg ad otthont.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:DirtFish

Friss