back to top
2024. május 08. 13:31

KezdőlapWRCTanak: Nem gondoltam volna, hogy tudok Thierry-vel harcolni Belgiumban 

Tanak: Nem gondoltam volna, hogy tudok Thierry-vel harcolni Belgiumban 

-

Ott Tanak karrierje során először tudta megnyerni a belga Ypres Rallyt, ahol elsősorban csapattársa, Thierry Neuville erős teljesítményére számított. 

Ott Tanak sokáig a második helyen állt az Ypres Rallyn, előbb Elfyn Evans, majd Thierry Neuville mögött, azonban belga csapattársa kiesését követően átvette a vezetést és idei harmadik, sorozatban második győzelmét szerezte. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“Óriási kihívás volt ez a verseny – mondta Ott Tanak a versenyt követően. – Tavaly már megtanultuk, hogy az Ypres Rally hatalmas kihívást jelent, ha valaki nem indul itt versenyen, nem tudja igazából megérteni a nehézségét. A belga verseny jellegzetességei kissé hasonlítanak a német versenyéhez, folyamatosan változik a felület, nagy kanyarlevágások vannak és településeken megyünk át. Soha nem gondoltam volna, hogy Thierry-vel tudok harcolni a hazai versenyén, de sikerült megelőznünk a Toyotákat és ez nagyon sokat számított.” 

Tanak elégedett volt az autó működésével is. 

“Összességében jól működött az autó is, csupán egyszer volt erőátviteliproblémánk. Igazából a tesztünk nem volt a megfelelő ezekhez a körülményekhez, ezért a shakedown-on igyekeztünk felkészülni. Az erőátviteli probléma igazából nem volt komoly, mert akár egy percet is veszthettünk volna miatta, de ez nem következett be. Csupán az autó vesztett némi erőt.” 

Fotó: Hyundai Motorsport

A 2019-es világbajnok szerint a shakedown-on sikerült elindulni a jó irányba, és onnan már minden jól alakult. 

“Ezúttal mindenki arra számított, hogy Thierry Neuville fog irányítani, hiszen ez az otthoni versenyen, ismer minden körülményt, a szakaszokat, tudja, hogy miként lehet igazán gyorsnak lenni. Mi a shakedown kezdetén még küzdöttünk, majd idővel sikerült elindulni a jó irányba és onnan kezdve minden jól alakult. Az autó most láthatjuk, hogy képes jó teljesítményre murván és aszfalton is, de még erősebbé kell tennünk.” 

Ott Tanak a győzelmével megszilárdította második helyét Kalle Rovanpera mögött, akit 72 pont hátránnyal követ, azonban a harmadik Elfyn Evanst 15. A negyedik Thierry Neuville-t 25 ponttal előzi meg. 

A Hyundai azonos pontszámot tudott gyűjteni a Toyotával, így a gyártók között maradt a 88 pontos különbség a japán gyártó javára. 

Friss