2024. április 27. 02:49

KezdőlapWRCJos Verstappen: Túl későn fedeztem fel a rallyt 

Jos Verstappen: Túl későn fedeztem fel a rallyt 

-

Jos Verstappen idén kezdte rallykarrierjét, és a belga Ypres Rally alkalmával már a WRC-ben is debütálni tudott. Az egykori F1-es pilótának nagyon tetszik a rallysport, de még sokat kell tanulnia. 

Jos Verstappen korábbi F1-es pilóta mindössze négy rally verseny után máris debütált a WRC-ben. A holland versenyző azonban 50 évesen már nem szeretné megváltani a világot, csupán élvezni szeretné ezt a sportot. 

“Túl későn fedeztem fel a rallyt – mondta Jos Verstappen a Dirtfishnek. – De nagyon boldog vagyok, hogy felfedeztem, nagyon boldogan indulok versenyeken. Sokat kell még tanulnom, sok tapasztalatot kell még szereznem. Még javulnia kell a navigátorral való közös munkának. Igazából azonban az Ypres Rallyn tudtam meg, hogy mennyire is nehéz ez a sport.” 

A korábban 107 F1-es futamon induló versenyző az Ypres Rallyn csak egyszer hibázott, de az sokba került számára. 

“Csak egy kanyart hibáztam, és azonnal balesetünk lett. Egy versenypályán három kör után már tudod, hogy hol kell fékezned, de a rally teljesen más. Itt 70 km/h-val járod be a szakaszokat a verseny előtt egy utcai autóval, majd a versenyen teljesen más autóba ülsz és teljesen más körülmények fogadnak. Még jobban meg kell értenem, hogy miként lehetek sikeres a rallyban, ami nagy kihívás, de komoly motíváló tényező is.” 

Verstappen navigátora, Harm van Koppen szerint Josnak saját magának kell kitapasztalnia, hogy mit hogyan tegyen. 

“Jos nagyon jól tudja, hogy miként kell egy versenyautót kezelni – mondta a navigátor. – Ezt nem kell megtanulnia, azonban a többi részére is saját magának kell rájönnie, nem mondhatom meg, hogy mit csináljon. Az itiner írás, az itinerben szereplő tempó, ami a legfontosabb a vak kanyarok felírása és teljesítése, amik igazán megnehezítik egy versenyző dolgát.” 

Jos Verstappen a balesete előtt a 33 fős RC2-es kategória 13. helyén állt a Citroen C3 Rally2-vel, megelőzve az Ypres Rally 11-szeres győztesét, Freddy Loix-t a belga WRC futamon. 

Friss