2024. április 27. 02:41

KezdőlapWRCMeddig jutottak a Junior Világbajnokok? – Patrik Sandell 

Meddig jutottak a Junior Világbajnokok? – Patrik Sandell 

-

A Junior Világbajnokság egy fiataloknak szóló bajnokság, akik itt tehetik meg első komoly lépéseiket a rallysportban, és a legjobbak akár világbajnoki címig is eljuthatnak. A bajnokságot 2001-ben hozták létre, a sorozat hatodik világbajnoka pedig a svéd Patrik Sandell volt. 

Sébastien Loeb, Dani Solá, Brice Tirabassi és Per-Gunnar Andersson után Dani Sordo jutott a Junior Világbajnokság csúcsára, akinek karrierjét kevésbé kell bemutatni. A spanyol versenyző után Patrik Sandell tudott bajnok lenni, aki a sorozat második svéd világbajnoka lett. 

Patrik Sandell 23 évesen, 2005-ben egy Renault Clio Ragnottival állt rajthoz először WRC futamon, hol máshol, mint Svédországban. 

24 évesen indult a Junior Világbajnokságon egy S1600-os Renault Clióval, mellyel azonnal bajnoki címig vitte. A szezon kilenc JWRC futamából heten állt rajthoz és Szardínián nyerni tudott, míg Svédországban, Argentínában a második, Walesben a hatodik, Finnországban pedig hetedik lett, ugyanakkor Törökországban a 11. Helyen végezve nem szerzett pontot. A szezon végén így egyetlen ponttal előzte meg az észt Urmo Aavát, valamint három ponttal honfitársát, PG Anderssont, így junior vb címet szerzett. 

Sandell 2007-ben megpróbálta megvédeni címét már R3-as Clióval, azonban a Finnországban szerzett első, norvég második, valamint Szardíniai nyolcadik helye kevés volt ehhez, végül a hatodik helyen zárt, a duplázás pedig PG Anderssonnak jött össze. 

2008-ban már a JWRC sorozat mellett a PWRC-ben is versenyzett Sandell főként S1600-os Clióval, valamint S2000-es Peugeot-val, de két versenyen indult R3-as Renault-val, valamint egy futamon Evo IX-es Mitsubishivel is. A szezont végül a JWRC-ben a hetedik helyen zárta, míg a bajnok egy bizonyos Sébastien Ogier lett, a PWRC-ben pedig negyedik helyen végzett, itt az osztrák Andreas Aigner lett a bajnok. 

Sandell 2009-ben már Skoda Fabia S2000-rel indult a PWRC-ben és zárt ismét a negyedik helyen, míg 2010-ben már a csak S2000-es autók számára kiírt SWRC-ben a második helyet szerezte meg a cseh márkával. 

Miután 2011-ben csak a Svéd rallyn tudott indulni a Skodával, 2012-ben két verseny erejéig a Mini WRC Team versenyzője lett, azonban amíg Svédországban a nyolcadik helyet szerezte meg, addig Portugáliában balesetet szenvedett, és így búcsúszott el WRC szerepléstől. 

Az idén 40 éves svéd versenyző napjainkban is aktív pilóta, azonban évi 1-3  rally versenynél többön nem áll rajthoz, de megfordult a Global Rallycross sorozatában is. 

Friss