2024. április 27. 03:59

KezdőlapWRCVáratlan fordulat: Lappi 2023-ban teljes szezont megy, de nem a Toyotával

Váratlan fordulat: Lappi 2023-ban teljes szezont megy, de nem a Toyotával

-

Esapekka Lappi annak ellenére, hogy nem is olyan rég még úgy nyilatkozott, hogy nagyszerűen érzi magát a Toyotánál, ahol Sébastien Ogier-val felváltva vezetheti a harmadik autót váratlanul a Hyundaihoz igazolt. Legalábbis a sajtó szerint. 

A Dirtfish kész tényként közölte csütörtök késő este, hogy forrásai szerint Esapekka Lappi ezen a héten megegyezett a Hyundai Motorsporttal, ahol Thierry Neuville mellett 2023-ban teljes szezont mehet a Rally Világbajnokságon. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A finn versenyző 2017-ben a Toyotával kezdte gyári karrierjét a világbajnokságon, ahol rögtön az első szezonban megnyerte a Finn Rallyt, mely eddig az egyetlen győzelme. Lappi maradt 2018-ban is a japán gyártónál, majd 2019-ben a Citroen versenyzője lett Sébastien Ogier csapattársaként. A francia gyártó vb-ről történt kiszállása után 2020-ban az M-Sporthoz igazolt. Tavaly, miután nem szeretett volna fizetni az M-Sportnak a versenyzésért szünetett tartott az év végéig, amikor már ismét a Toyotához ment és elindult a Finn Rallyn. A negyedik hely után aláírt az idei szezonra a japán gyártóhoz, ahol Sébastien Ogier-t helyettesítette hét versenyen. 

Fotó: Mahmut Cinci / Red Bull Content Pool

Az idei három dobogós eredményt hozó szezont követően Esapekka Lappi úgy nyilatkozott, hogy nagyszerűen érzi magát a Toyotánál részmunkaidőben, mert így többet lehet családjával is, ugyanakkor megérdemeltnek érzi a 2023-as szerződést. 

Éppen ezért meglepetés a Dirtfish információja, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hyundai egy olyan versenyzőt tudott szerződtetni, aki komoly információkkal rendelkezik a legnagyobb riválisnak tartott Toyota Rally1-es autójáról. 

Fotó: Mahmut Cinci / Red Bull Content Pool

A Dirtfish hozzátette, hogy a finn versenyző a napokban már ki is próbálhatja Ott Tanak autóját. Lappi a tervek szerint a Toyotával elutazik Japánba is, ahol pályabejárást végez, a versenyen azonban Ogier indul. 

Ugyancsak a Dirtfish szerint Lappi szerződtetése azt is jelentheti, hogy Andreas Mikkelsen nem tér vissza a koreai gyártóhoz. 

A médiaoldal megkereste az érintett feleket is, azonban egyelőre csak Julien Moncet nyilatkozott. 

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

“Jelenleg sok spekuláció van a jövő évi felállást illetően – mondta a Hyundai csapatigazgató-helyettese. – Azonban felállásunkon még dolgozunk, és ha történik valami, azt közölni fogjuk.” 

Friss