2024. április 26. 00:07

KezdőlapWRCLatvala: Meg kell oldanunk a második félév problémáit 

Latvala: Meg kell oldanunk a második félév problémáit 

-

Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke szerint a Hyundai Motorsport az idei WRC szezon második felében behozta hátrányát, miközben a japán gyártónak problémái voltak pár versenyen. 

A Toyota idén dominált a WRC szezon első felében, köszönhetően annak is, hogy a Hyundai komoly hátránnyal kezdte az évet. Kalle Rovanpera az első hét versenyből ötöt megnyert, ez pedig a gyártók bajnokságában is meghozta eredményét. Jari-Matti Latvala szerint az új-zélandi és spanyol győzelem döntötte el a gyártók bajnokságát a Toyota javára. 

“A szezon kezdetén arra törekedtünk, hogy működő és megbízható autónk legyen – mondta a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke a Rallit.fi oldalnak. – Ez meghozta a gyümölcsét, az első hat hónapban nagyon erősek tudtunk lenni. A Hyundai ekkor még komoly problémákkal küzdött, a második félévben azonban a Hyundai nagyon erős lett. Az Észt Rallytól nagyon komoly teljesítményt nyújtottak. A szezon végén, Új-Zélandon és Spanyolországban aratott győzelmeink azonban eldöntötték a gyártók vb címét is. Ezek nagyon fontos sikerek voltak.” 

2023-ban nagyon kemény csatára számít Latvala a Hyundaijal. 

“A 2023-as szezon biztosan sokkal nehezebb lesz, mert a Hyundai gyorsan behozta a lemaradását és talán kis előnybe is került. Nagyon kemény küzdelemre számítok. Néhány területen nem voltunk elég jók, ezért ezen javítanunk kell. A durvább murvás pályák kemény gumikon, és a meleg időjárás kisebb problémákat okoztak nálunk. Ezeket a problémákat meg kell oldanunk. Ha a versenyeket nézzük, akkor Mexikóban, Szardínián, és Görögországban várnank ránk ilyen körülmények.” 

Jövőre Kalle Rovanpera és Elfyn Evans minden versenyen, míg Takamoto Katsuta és Sébastien Ogier részmunkaidőben fog indulni, ez alól kivétel a Monte-Carlo Rally, ahol négy autót indít a Toyota. 

“Azt gondolom, hogy ha a versenyzőket nézzük, akkor jól állunk. Ugyanakkor az olyan versenyeken, mint Japán, sokkal jobban kell gumit választanunk. Ilyen hiba jövőre nem fog beleférni. Az autónk elég gyors a sikerekhez, de az előbb említett versenyeken javulnunk kell.” 

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Friss