2024. április 26. 19:44

KezdőlapWRCTöbb tűzoltó készülék kellene a versenyautókba 

Több tűzoltó készülék kellene a versenyautókba 

-

Dani Sordo autójának kigyulladása és leégése után Richard Millener és Jari-Matti Latvala szerint is több tűzoltó készülékre lenne szükség a versenyautókban. 

Dani Sordo autója a Japán Rally első pénteki szakaszán gyulladt ki, majd égett porig, annak ellenére is, hogy Gus Greensmith is megpróbált segíteni a tűz eloltásában. Szerencsére a spanyol pilóta és navigátora, Cándido Carrera nem sérült meg. 

“Teljes versenytempóban mentem, amikor a kanyarból kiérve megláttam Dani Sordo autóját lángokban állva – mondta Gus Greensmith a Dirtfishnek. – Szerencsére azonnal láttuk Danit és Cándidot is kiszállni az autóból, aminek nagyon örültünk. Utána megpróbáltunk segíteni az autó eloltásában, azonban nem tudtuk megakadályozni a tűz elterjedését. Korábban még nem láttam tüzet ilyen gyorsan terjedni.” 

A tűz okára vélhetően soha nem derül fény az autó teljes kiégése miatt. 

Richard Millener szerint a tűzesetből tanulni kell és növelni az eloltás esélyét. 

“Valószínűleg van néhány dolog, amin javítani lehetne – mondta az M-Sport csapatfőnöke a Dirtfishnek. – Azt gondolom, hogy több tűzoltó készüléket kellene az autóba tenni, mert az esetleg segített volna Daninak a tűz féken tartásában.” 

A Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke egyetért kollégájával. 

“Néhány éve már beszéltem arról, hogy két kézi készülékre lenne szükség – mondta Jari-Mastti Latvala. – Egy készüléknek kellene lenni a pilóta és egynek a navigátor oldalán. Két oltókészülék többet érhetne, ráadásul, ha oda ér a következő autó, akkor már négy készülékkel lehetne oltani.” 

Friss