2024. április 26. 22:32

KezdőlapWRCAmikor nemet mondott a Subaru kérésének McRae és világbajnok lett

Amikor nemet mondott a Subaru kérésének McRae és világbajnok lett

-

Az 1995-ös Brit Rallyn történelem íródott, a WRC történetében az első brit vb cím született meg, miután Colin McRae hatalmas csatában legyőzte Carlos Sainz-ot. 

1995-ben Carlos Sainz volt a Subaru elsőszámú versenyzője, azonban a nyolc futamos bajnokság hét futama után Colin McRae és Sainz azonos pontszámmal állt a bajnokságban. 

Sainz a szezon során nyerni tudott a Montén, Portugáliában és Spanyolországban is, míg McRae Új-Zélandon zárt az első helyen. 

A vb cím azonban csak Nagy-Britanniában dőlt el, a Subaru pedig arra kérte McRae-t, hogy engedje megszerezni az év végi elsőséget Sainznak. Ennél több sem kellett McRae-nek, hogy még inkább odategye magát a versenyen. 

Carlos Sainz sem lehetett túl nyugodt, hiszen már a második szakaszon probléma adódott autójának hűtőjével, ami ellenére az első nap után Sainz a negyedik helyen állt, míg McRae 14 másodperccel előzte meg a harmadik helyen. 

A Prodrive azonban megjavította Sainz autóját és a második napot már az El Matador zárta az élen, 39 másodperccel megelőzve McRae-t. 

McRae a második nap defektje és a harmadik nap hidraulika problémája után is folytatta kiváló teljesítményét és a harmadik nap utolsó szakasza után már a skót vezetett 17 másodperccel Sainz előtt. 

A negyedik, utolsó napon aztán McRae tempójára már nem volt válasza Sainznak, így Colin 36 másodperc előnnyel megszerezte a győzelmet Sainz előtt, és megszerezte Nagy-Britannia és önmaga első vb címét a WRC-ben. McRae év végi sikerével mindenidők legfiatalabb világbajnoka lett, ezt a rekordot döntötte meg idén, 27 évvel később Kalle Rovanpera. 

Friss