back to top
2024. szeptember 08. 01:52

KezdőlapWRCA döntők döntője: Brit Rally 2001 

A döntők döntője: Brit Rally 2001 

-

Minden idők legnagyobb döntője zajlott le a 21 évvel ezelőtti Brit Rallyn, ahol négy versenyző harcolt meg a világbajnoki címért. 

A 2001-es Brit Rally előtt Colin McRae vezette a világbajnoki pontversenyt, de Tommi Makinennek is csak 1, Richard Burnsnek 2, Carlos Sainznak pedig 9 pont volt a hátránya. 

Az akkori szabályok szerint az abszolút első hat helyezett kapott pontot, 10-6-4-3-2-1 arányban. 

A hatalmas küzdelem már korán drámával indult, Tommi Makinen csak a 18. lett a csütörtök esti szuperspeciálon, majd a pénteki első szakaszon kitörte Mitsubishije kerekét. 

A péntek délelőtti utolsó szakasz előtt a fordos Colin McRae 2 tizeddel vezetett a peugeot-os Marcus Grönholm előtt, míg a subarus Richard Burns 7.3 másodperces hátránnyal a negyedik, az ugyancsak fordos Carlos Sainz pedig 40 másodperces büntetéssel csak a 21. helyen állt 1:07.3 perc hátránnyal. 

A délelőtti utolsó szakaszon azonban McRae is kiszállt a csatából, miután navigátora, Nicky Grist utasítására levágott egy kanyart, ami során belehajtott egy gödörbe, ami megdobta a Focust és hatalmas borulást mutatott be. 

Carlos Sainz szombat reggel kényszerült kiállni, míg Richard Burns végül a harmadik helyen ért célba a verseny végén az FIA jelenlegi alelnöke, Robert Reid navigálásával, és 2 pont előnnyel megnyerte a világbajnoki címet. Ahogy Colin McRae-nek, úgy Richard Burnsnek is csak egy vb címet sikerült nyerniük, azonban mindketten a halhatatlanok közé léptek. 

A WRC-nek két brit világbajnoka lett eddig és sajnos Colin McRae 2007-ben, 39 évesen egy helikopter balesetben, míg Richard Burns 2005-ben, 34 évesen agydaganat következtében hunyt el. 

Friss