2024. április 20. 02:44

KezdőlapWRCÚj aero elemeket tesztel a Hyundai - Lappi tesztvideója árulkodik

Új aero elemeket tesztel a Hyundai – Lappi tesztvideója árulkodik

-

Esapekka Lappi északon, havas pályákon teszteli a Hyundai i20 Rally1 továbbfejlesztett változatát. A tesztvideókon jól látszik, hogy a csapat komoly aerodinamikai változtatásokkal készül a következő szezonra.

Több leszorítóerő, kisebb légellenállás, ez a két legfontosabb aerodinamikai cél, nem csak a rallyban hanem az autósport szinte minden szakágában. A Hyundai az autó or részén változtatott, az összehasonlítás kedvéért nézzünk egy képet Thierry Neuville autójáról a 2022-es svédországi versenyen.

Neuville, Hyundai, Sweden, 2022
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A motorháztető eleje szinte függőleges, ami a Hyundai stilizált embléma elhelyezkedésén is látszik. A megoldásról könnyen belátható, hogy nem a legkedvezőbb aerodinamikai szempontból, és erre a mérnökök is rájöttek. Lappi tesztjén már az új, kinyúló orr részt lehet megfigyelni.

foto: Netrabbi video/youtube

Az előrefelé meghosszabbított csőrszerű elem a karosszéria feletti légáramlást optimalizálja. A kocsi előtti magas nyomású zóna is csökken, ezzel kiegyenlítettebb lesz a levegő nyomása az autó elején és végén, ami kedvező.

A másik érdekesség, hogy megnőtt a kerékjárat kivágása. Az előrébb helyezett tükör előtti N logo mellett látható, hogy nagyobb lett az ív. Ezzel több levegő távozhat az autó alól, csökken a nyomás a padló alatt, és ez szintén plusz leszorítóerőt generál. A hatás természetesen a sebesség növekedésével erősödik.

A videókon az is megfigyelhető, hogy a hátsó szárnyon is komoly változtatást hajtott végre a koreai csapat. A 2022-es autón a szögletesen végződő fő szárnyelem két végén kisebb, szintén szögletes toldatok egészítették ki az elemet. A teszten látható változaton lekerekítették a szárny végét, és egy elemként építették meg a hátsó szárnyat. A megoldás hasonlít a Toyotáéra, de a Hyundai szárnyának felső lapja jóval szélesebb.

foto: WRC Timo/youtube

Az optimalizát megoldás nem csak a klasszikus hátsó szárny szerepet segíti, hanem az oldalablakon található levegőbeömlő által generált áramlatokat is igyekszik kisimítani. Ezt segíti az alsó toldat is, ami mintegy második szárnykezdeményként került a hátfalra és teljesen új elem.

A változtatásokra a szabályozás is lehetőséget ad, a FIA Rally1-es autókra vonatkozó szabályozásának APPENDIX J – ARTICLE 262 – 2023 cikke az alábbi – pirossal jelölt -területeken engedélyezi a változtatásokat.

kép: FIA

A Hyundai mellett a másik két gyártó is minden bizonnyal fejleszti az autóját, érdemes lesz ilyen szempontból is megfigyelni a tesztekeken készült videókat.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss