2024. április 18. 04:37

KezdőlapWRCBertelli kapja a negyedik Toyotát a Svéd Rallyn - exkluzív klub tagja...

Bertelli kapja a negyedik Toyotát a Svéd Rallyn – exkluzív klub tagja lesz

-

Lorenzo Bertelli a csapata közösségi oldalán jelentette be, hogy a februári Svéd Rallyn egy Toyota Yaris Rally1-gyel indul. Az olasz ezzel a harmadik olyan versenyző lesz, akinek kétféle Rally1-es autóval is van tapasztalata.

„A következő hónapban a Svéd Rallyn a Toyota Gazoo Racinggel veszek részt egy Toyota Yaris Rally 1-gyel. Alig várom már  ezt az új kalandot a kedvenc versenyemen a szezonban.”

Ezt írta Bertelli, aki tavaly a milánói divathét alatt épp ezt a versenyt hagyta ki. Akkor egy Ford Puma Rally1-gyel indult volna, amit aztán az Új-Zéland Rallyn tudott kipróbálni, ahol hetedik lett.

Bertelli indulása nem annyira meglepő, az viszont már az, hogy a 2013 óta tartó szoros M-Sport kapcsolat után a Toyotával indul a versenyen. Jari-Matti Latvala csapatfőnök már tavaly év végén utalt rá, hogy negyedik autójuk elérhető lesz a privát versenyzők számára olyan hétvégéken, amikor Sebastien Ogier nem versenyez.

A Toyota így négy autóval vesz részt a Svéd Rallyn, Kalle Rovanpera és Elfyn Evans mellett Takamoto Katsuta indul a gyári csapatban, a 32 éves Bertelli pedig a negyedik Yarist kapja.

Bertelli eddig 63 világbajnoki futamon indult. Mindössze 15 pontot szerzett, a versenyek több mint felében vagy kiesett, vagy szuperrallyzott. A navigátora minden bizonnyal Simone Scattolin lesz, akivel 2016 óta versenyeznek, igaz Új-Zélandon nem ő, hanem Lorenzo Granai navigált.

Azzal, hogy Bertelli megkapja a Toyotát is – illetve nyilván jó pénzért megvásárolja a lehetőséget -, igazolódik Andrea Adamo véleménye, hogy a Rally1-es autók túlságosan komplikáltak és drágák. Az informatikai üzletből meggazdagodott Serderidis és a Prada örökös Bertelli két olyan fizetős versenyző, akiktől szakmailag értékelhető eredményt nem lehet elvárni. Az M-Sport eddig is felvállalta, hoyg szüksége van a privát versenyzőktől érkező bevételre, de most a Toyotáról is kiderült, hogy nekik is kell a plusz forrás. A jelenség azért is aggasztó, mert közben a fiatalok nem kapnak elegendő lehetőséget, a WRC2-ben kell indulniuk, az olyan kaliberű versenyzők mint Andreas Mikkelsen pedig ülés nélkül maradnak.

Bertelli
Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss