2024. április 26. 22:33

KezdőlapF1Mika Häkkinen csukott szemmel rettegett a ralivilágbajnok mellett (videó)

Mika Häkkinen csukott szemmel rettegett a ralivilágbajnok mellett (videó)

-

Végre itt a várva várt videó arról, ahogy Kalle Rovanperä a frászt hozta Mika Häkkinenre és David Coulthardra a Rally1-es Toyotájával.

Mint arról korábban David Coulthard az Eddie Jordannel közös podcastjában beszámolt, ő és Mika Häkkinen részt vettek egy kis ralizáson a világbajnoki címvédő Kalle Rovanperä-val. Egészen pontosan a 22 esztendős pilóta autóztatta meg a két Forma-1-es veteránt még a Szardínia Rally előtti teszten. Az Unibet által készített videót pedig a minap tették közzé, így végre megláthattuk, amiről Coulthard korábban beszélt.

Halálra rémítette Häkkinent és Coulthardot a regnáló rallyvilágbajnok

A 13-szoros F1-es futamgyőztes akkor azt mondta, egy 7 km hosszú szakaszra ültek be Rovanperä Rally1-es Toyotájába, amelyet oda-vissza versenytempóban teljesítettek, azaz összesen 14 km-en át tartott a száguldás. De csak Coulthardnak, elmondása szerint Häkkinen ugyanis már az első 7 km után közölte, hogy ő ezt nem bírja.

A most kiadott videóban 8 és fél percben láthatjuk a teljes roadtripet, aminek érdekes része onnan indul, hogy a McLarennél csapattársakként hat szezont lehúzó páros megérkezik G-osztályú Mercedesével a ralis teszt helyszínére. Mint kiderült (aztán vagy így volt, vagy nem), Häkkinen nem tudta, hogy hova jönnek, így számára meglepetés volt megpillantani a Yaris WRC-t és világbajnok honfitársát.

Hamarosan pedig elszabadult a pokol az 1998-as és 1999-es világbajnoknak, aki már a navigátorülésbe ülve kissé idegesnek látszott, majd amikor Rovanperä elkezdte a szakaszt, többször becsukta a szemét, és folyamatosan finnül magyarázott a honfitársának: „Ne, Kalle, ne vezess túl gyorsan! Kérlek, ne! Ez a vénember kezd egy kicsit félni. Lassíts le, lassíts le! A vénember nem bírja! Folyamatosan ideges vagyok.”

Az a videóból nem derült ki, hogy a kétszeres világbajnokot a visszaúton már nem versenytempóban hozta a Toyota pilótája.

Ilyen az, amikor az F1-es pilótákat halálra rémíti egy raliversenyző (videó)

 

Coulthard aztán már jobban bírta, de azért rajta is látszott, hogy kissé kivan, miközben olyanokat mondott, hogy „Összeszartam magam”, „Ez kiba**ottul elmebeteg”, illetve „Hogyan csinálod ezt?”, a végén pedig kijelentette, hogy soha többet nem fog ilyesmire vetemedni. Amikor pedig kiszállt a Yarisból, leguggolt, mert közölte, hogy szédül.

Ezután Häkkinennel eldiskuráltak arról, hogy mit éltek át.

„A gyerekeimre gondoltam, de nemcsak rájuk, hanem a kiba**ott macskára és a kutyára is” – mondta a finn, miközben mindketten szakadtak a nevetéstől.

„Én nem ilyesmikre gondoltam, hanem arra, hogy ha elrontja, már azelőtt meghalok, hogy nekicsapódnánk a fának” – kontrázott Coulthard.

Ezután még beszélgettek egy kicsit Rovanperä-val és a csapattal, a skót pedig arról áradozott, hogy leginkább a tempós kanyarok nyűgözték le, miközben egyfajta „testen kívüli élményt” tapasztalt, és amikor a címvédő közölte, hogy még növel is a tempón, legszívesebben azonnal kiszállt volna.

„Becsuktad a szemed?” – kérdezte ekkor Häkkinen. „Nem, minden alkalommal, amikor gyorsabban ment, csak a lábát néztem” – felelte a skót. „Nekem olyan érzésem volt, mintha ejtőernyő nélkül ugrottam volna ki egy repülőből. Zuhansz lefelé, látod a földet, és nincs semmi, ami megállítson” – tette hozzá Häkkinen.

A videó egy közös vacsorával zárult a két ex F1-es pilóta és Rovanperä részvételével. „Sokan mondják, hogy amikor az ember ideges, sokat beszél. Ma az autóban én megállás nélkül beszéltem. Az indulástól kezdve” – elevenítette fel az élményeit az asztalnál Häkkinen. Ezután pedig ő és Coulthard megígérte Rovanperä-nak, hogy nemsokára aszfalton fogja visszakapni a kölcsönt, mintegy beharangozva a következő videót.

A teljes videót alább tekinthető meg:

Friss