2024. április 27. 12:01

KezdőlapWRCNem Ogier volt az egyetlen világbajnok, akinek a lába lecsúszott a fékről

Nem Ogier volt az egyetlen világbajnok, akinek a lába lecsúszott a fékről

-

Sébastien Ogier a Szardínia Rally 14. szakaszán kicsúszott az élen állva, mint később kiderült, a nyolcszoros világbajnok lába lecsúszott a fékről és emiatt esett ki. A WRC történelmében azonban ilyen eset nem először történt. 

Sébastien Ogier a szombati harmadik délutáni szakasz előtt kereket cserélt, és versenyzőcipője sáros lett, amit nem tisztított le eléggé, és a nap hetedik szakaszán egy fékezésnél egyszerűen lecsúszott lába a fékpedálról, ez vezetett a kieséséhez a Szardínia Rallyn. A nyolcszoros világbajnok azt mondta, nagyjából 1 méterrel kevesebbet fékezett így, ez pedig már elég volt a kicsúszáshoz.   

Ogier-hoz eset történt 1981-ben Hannu Mikkolával, amikor először vezette a Montén az Audi Quattrot. 

Ogier
Fotó: DirtFish

Mikkola 10 szakasz után négy és fél perccel vezetett Jean-Luc Thérier előtt a Montén, amikor egy fékezésnél lába egyszerűen lecsúszott az Audi fékjéről, és neki ment egy hídfőnek, ami kitépte autójának egyik kerekét. 

Akkoriban még nem büntették, ha valaki három keréken vezet, így Mikkola folytatni tudta a versenyt, de a baleset miatti késésért 4 perces büntetést kapott. A finn világbajnok később igyekezett hátrányát ledolgozni egészen a 32 szakaszon verseny 25. szakaszáig, amikor fékje meghibásodott és balesetet szenvedett, ami után végleg kiállni kényszerült. 

Az 1981-es Montén Jean Ragnotti és Jean-Marc Andrié nyerte Renault 5 Turboval 2:54 perc előnnyel a Talbotot vezető Guy Fréquelin és Jean Todt páros előtt. 

Friss