2024. május 03. 00:45

KezdőlapWRCA gyári csapatok örülnének a Subaru visszatérésének a WRC-be

A gyári csapatok örülnének a Subaru visszatérésének a WRC-be

-

Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke az Akropolisz Rallyn jelentette be, hogy a Subaru gondolkozik a WRC-be való visszatérésen, ennek pedig a vb jelenlegi gyártói is örülnének. 

Mint arról korábban már beszámoltunk, Mohammed Ben Sulayem, FIA elnök az Akropolisz Rally idején elárulta, hogy a Subaru a WRC-be való visszatérésen gondolkozik, azt követően, hogy 2008 végén a gazdasági világválság miatt befejezte programját. 

A Subaru igen sikeres és népszerű gyártója volt a WRC-nek, hiszen 1995 és 1997 között háromszor nyerte meg a gyártók világbajnokságát, míg a japán gyártó autóival 1995-ben Colin McRae, 2001-ben Richard Burns, 2003-ban pedig Petter Solberg tudott világbajnoki címet szerezni. 

A Subaru egyetlen nagy problémáját a motor jelentené, mert jelenleg nem gyárt olyan erőforrást, mely a WRC szabályainak megfelelne, ebben azonban a Toyota, melynek van tulajdonrésze is a Subaruban, hajlandó lenne segíteni. 

A WRC gyártói örömmel hallották a Subaru visszatéréséről szóló hírt. 

“Nagyon pozitív hír, hogy vannak érdeklődők a WRC program iránt – mondta Cyril Abiteboul, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke. – Jelenleg még korai lenne ezzel kapcsolatban bármit mondani, de szeretnénk, ha olyan gyártókat is találnánk, melyeknek nincs kapcsolatuk jelenlegi WRC gyártóval. A Rally2-ben a Skoda és a Citroen már régóta jelen van, és jó lenne látni, ha ők is terveznének a Rally1-el. Szívesen látnánk a Subarut is a gyártók között, szeretnénk, ha több gyártó lenne jelen a WRC-ben.” 

“Bármelyik gyártó csatlakozása örömteli lenne, de a Subaru visszatérésének különösen örülnénk – mondta Malcolm Wilson, az M-Sport ügyvezető igazgatója. – Több Rally1-es autóra és több vásárlóra van szükségünk. Ha jól emlékszem, 12 Rally1-es autó volt a rekord egy verseny esetében korábba, nagyon jó lenne, ha ez a szám folyamatosan meglehetne.” 

“Fantasztikus lenne, ha a Subaru visszatérne a WRC-be, de erről jelenleg nem tudunk többet mondani – mondta Peter Thull, a WRC Promóter sportigazgatója. – Megkértük, Mohammed Ben Sulayem FIA elnököt, hogy kapcsolataival próbáljon segíteni, hogy több gyártó lehessen a WRC-ben. Vannak más érdeklődő gyártók is, de neveket nem mondhatok.” 

Friss