2024. április 28. 03:00

KezdőlapWRCNégy éve Thierry Neuville egészségi állapotáért aggódott mindenki Chilében

Négy éve Thierry Neuville egészségi állapotáért aggódott mindenki Chilében

-

A Chile Rallyn szenvedte el karrierje egyik legnagyobb bukását Thierry Neuville, amikor a második nap második szakaszát elvesztette autója uralmát egy bukkanón. 

A 2019-es Chile Rally első napján Thierry Neuville a harmadik szakaszon piros zászlóval állították meg, miután a sportbírók úgy rajtoltatták el a belga versenyzőt, hogy félő volt, utoléri az utolsó előfutókat a pályán. 

A második napon azonban több baleset is történt, közülük is kiemelkedett Thierry Neuville bukása a nap második szakaszán. 

A belga versenyző lába megsérült a baleset során, emiatt pedig mankóval közlekedett a szervizparkban, miután a kórházból kiengedték. Akkori navigátora, Nicolas Gilsoul kisebb zúzódásokkal megúszta a nagy esést. 

“Szerencsére Nicolas és én is jól vagyunk – mondta Thierry Neuville később. – Hatalmas volt a baleset, de a kórházban megfelelő kivizsgálást kaptunk, ami során kiderült, hogy mindketten jól vagyunk. Az itinerben úgy szerepelt a baleset helyszíne, hogy egy bukkanón enyhe jobb törés következik. Kicsit szélesre csúsztam, ami miatt a partoldal bal oldalának ütköztünk, majd felborultunk. Nem szerettem volna egy baleset során próbababa lenni, de így sikerült. Néhány öltéssel a lábamban megúsztam.” 

Ami pedig a második napi versenyt illeti, a toyotás Ott Tanak 22.4 másodperc előnnyel várhatta a szombatot a citroenes Sébastien Ogier előtt, akit azonban csak 6.4 másodperccel követett a toyotás Jari-Matti Latvala, 7.1 másodperccel Thierry Neuville a Hyundaijal. 

A szombatot még Neuville szakaszgyőzelemmel kezdte, majd a következő gyorsaságin történt balesete, majd a délelőtti harmadik szakaszt Ott Tanak nyerte. A délután során Ogier kezdett részsikerrel, amire Tanak válaszolt, majd a nap utolsó szakaszán már a Hyundai-os Sébastien Loeb volt a leggyorsabb. 

Az első helyen Tanak maradt a nap során és előnyét 30.3 másodpercre növelte Ogier előtt, aki mögé Loeb lépett, és hátránya csak 5.1 másodperc volt. 

“Nehéz szakaszok voltak szombaton, de irányítani tudtam a versenyt – mondta Tanak a nap végén. – Az utolsó gyorsaságin esett az eső, a közepén pedig köd volt. Összességében jó napunk volt és sikerült növelnünk az előnyünket, ami jó hír.” 

Latvala megütötte Toyotáját egy sziklának köszönhetően, majd kiállni kényszerült. Kris Meeke pedig már a nap első szakaszán borult a harmadik Toyotával, ami után hat percet veszítve, szélvédő nélkül folytatta a versenyt. Az észak-ír versenyzőnek sikerült befejeznie a délelőttöt, így Toyota szerelői délutánra megjavították az autót, majd Meeke a 10. helyen zárta a napot. 

A Tanak, Ogier, Loeb hármast Elfyn Evans követte a Forddal a negyedik helyen fél perccel a kilencszeres világbajnok mögött, azonban csapattársa, Teemu Suninen már két perccel, a citroenes Esapekka Lappi pedig további 10 másodperc hátránnyal a hatodik helyen állt.  

Az utolsó napon azonban még négy gyorsasági várt a mezőnyre, melyet vasárnap idézünk vissza. 

Friss