2024. május 02. 12:21

KezdőlapWRCMegjelent az év utolsó WRC versenyének nevezési listája

Megjelent az év utolsó WRC versenyének nevezési listája

-

A november 16 és 19 között rendezett Japán Rally nevezési listáján kilenc Rally1-es páros mellett mindössze 10 WRC2-es és egyetlen WRC3-as induló szerepel.

Természetesen ott van a nevezési listán a két toyotás bajnokaspiráns Kalle Rovanpera és Elfyn Evans, igaz a cím csak akkor dől el a szigetországban, ha a Közép-Európa Rallyn Evans legalább két ponttal többet gyűjt mint a címvédésért küzdő csapattársa.

Evans és Rovanperä mellett a négyautós csapatban indul a nyolcszoros világbajnok Sébastien Ogier, valamint a helyi hős Takamoto Katsuta, aki tavaly hazai pályán a lenyűgöző harmadik helyen végzett.

Neuville
Fotó: Hyundai Motorsport

Thierry Neuville nyerte a tavalyi versenyt, amely 2010 óta az első japán WRC futam volt. A belga mellett Esapekka Lappi áll rajthoz a Hyundainál, míg a harmadik i20 N-ben Dani Sordo váltja Teemu Suninent. Sordo a szeptemberi Akropolisz Rally óta nem indult WRC versenyen. A 2022-es Japán volt az utolsó alkalom, amikor a spanyol tisztán aszfaltos WRC-fordulón állt rajthoz, akkor a második szakaszon egy tűz miatt feladta a versenyt.

Japán lesz Ott Tänak utolsó futama az M-Sport Ford színeiben, mielőtt az észt versenyző 2024-ben visszatér a Hyundai-hoz. Csatlakozik hozzá Adrien Fourmaux, aki Pierre-Louis Loubet helyettesítésével több mint egy év után először indul a csúcskategóriában.

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Andreas Mikkelsen korábban úgy tervezte, hogy a Közép-Európai Rallyn fejezi be a szezont, de pályafutása során először mégis rajthoz áll Japánban. A kategória további indulói között van Kajetan Kajetanowicz és Nikolay Gryazin, valamint az ex-Formula-1-es versenyző és a Japán pályákat kiválóan ismerő Heikki Kovalainen.

A WRC3-ban könnyű dolga lesz a kanadai Jason Bailey-nek, egyedüli nevezőként, ha végigmegy biztosan megnyeri a kategóriát.

Magyar résztevő is lesz az év utolsó WRC futamán, igaz nem a pályán, hanem a szélén: Makai Gergely is ott lesz Japánban. A kiváló fotós tavaly a szezonzárón készítette el azt a képet amellyel másodszor nyerte el a ProGrade Év Digitális Fotója díjat.

Japán Rally
foto: Makai Gergely

 

Friss