2024. május 02. 14:11

KezdőlapWRCHázon belül csatázik a Toyota a Közép-Európa Rallyn - nyilatkozatok

Házon belül csatázik a Toyota a Közép-Európa Rallyn – nyilatkozatok

-

A gyártói címet már megszerezte, az egyénit pedig bebiztosította a Toyota 2023-ban. A Közép-Európa Rallyn akár el is dőlhet, hogy Kalle Rovanpera megvédi e címét, ehhez az kell, hogy Evans ne szerezzen nála két ponttal többet. A csapat nyilatkozatain látszik, hogy a finn van kényelmesebb helyzetben.

A csapatvezető továbbra is azt hangoztatja, hogy nyitott a csata  két versenyző között, bár ahogy arról már írtunk, ha nem figyelnek a bajnoki második helyet még elveszíthetik.

„Fantasztikus, hogy már az utolsó két verseny előtt bebiztosítottuk a gyártók bajnoki címét, és most már nagy hangsúlyt kap a Kalle és Elfyn között a pilóták bajnoki címéért folyó küzdelem. Mindkettőjüket teljes mértékben támogatni fogjuk, hogy szabad és tisztességes küzdelmet vívhassanak, és a legjobb versenyző nyerjen. Sébastien is visszatér a csapatba, és a győzelem iránti szenvedélye, mint mindig, most is óriási lesz, és most, hogy Taka számára nincs nyomás a bajnokság tekintetében, remélem, hogy képes lesz egy újabb dobogóért harcolni. A Közép-Európa Rally mindenki számára új lesz, és arra számítunk, hogy az körülmények nagyon nehezek lehetnek ebben az évszakban: lehet vizes vagy sáros, vagy akár sok levél is lehet az úton. Nem lesz könnyű dolga a versenyzőknek, de tudom, hogy az autónk nagyon erős volt ilyen körülmények között, és arra fogom bátorítani őket, hogy nyomják a gázt” – mondta Jari-Matti Latvala.

Latvala
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Rovanpera nagyon lazának mutatkozik, de ha alaposabban elolvassuk a nyilatkozatát, látszik, hogy már megkezdte a pszichikai hadviselést.

„A gyártói bajnoki cím nagyszerű eredmény az egész csapat számára, és most keményen fogunk küzdeni a versenyzői és a navigátori bajnoki címért a szezon utolsó versenyein. Amikor a küzdelem a csapattársak között zajlik, az mindig elég barátságos és tisztességes az azonos autókkal, szóval jónak kell lennie. Jó újra aszfalton lenni egy rallyautóval; a tesztünkön rögtön jól éreztem magam az autóban, és remélhetőleg ez a versenyen is így lesz. Eléggé bízom benne, hogy ez egy jó verseny lehet számunkra: általában ez a fajta aszfaltos rally fekszik nekem a legjobban, és volt már néhány jó eredményem ilyen utakon.”

Rovanpera
Fotó: Toyota Gazoo Racing

Evansnak már van tapasztalata a szezon végi csatában, Ogier ellen veszített, most Rovanpera ellenében kevesebb az esélye, mint két éve volt, de természetesen nem adja fel.

„Két fordulóval a vége előtt még mindig elég nagy a különbség. Kalle előttünk van a bajnokságban, de még nincs vége, és tudjuk, milyen gyorsan változhatnak a dolgok ebben a játékban. Mindent megteszünk azért, hogy két erős futammal zárjuk a szezont, és megpróbáljuk fokozni a nyomást. Ez egy új rally lesz mindenki számára, és mivel három különböző országban lesznek szakaszok, meg kell próbálnunk olyan beállításokat találni, amelyek mindenhol működőképesek. Minden új rallyn nehéz megítélni csak a videók alapján, hogy milyenek lesznek a szakaszok, de az időjárás biztosan nagy szerepet fog játszani abban, hogy mennyire lesznek piszkosak az utak és mennyi tapadás lesz elérhető.”

Evans
Fotó: Toyota Gazoo Racing

A Közép-Európa rallyra visszatér a gyári csapatba Ogier is, aki a csonka szezon ellenére is jól teljesít, az ötödik helyen áll, egy pont előnye van Lappi előtt.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a csapat ismét a gyártók bajnoka lett; ez nagyon megérdemelt az idei szezonban végzett nagyszerű munka után. Bár nehéz megjósolni, hogy mire számíthatunk ezen a rallyn, mindig izgatottan vágok neki egy új kihívásnak. Közel van az otthonomhoz is, és biztos vagyok benne, hogy rengeteg rajongó néz meg minket és szurkol. Nem vagyok benne biztos, hogy a rajtpozícióm optimális lesz, de valószínűleg az időjárástól függ: ha száraz az idő, akkor valószínűleg az első helyekért harcolhatunk, ha pedig nedves, akkor lehet, hogy nehezebb dolgunk lesz, miután néhány autó már végigment a szakaszokon. De mindig úgy indulok minden versenyen, hogy a lehető legmagasabbra célzok, és jó móka lesz.”

Ogier
Fotó: Toyota Gazoo Racing

 

 

Friss