2024. május 02. 08:31

KezdőlapWRCNyilvánosak a WRC 2024-es változtatásainak részletei: jön a szupervasárnap, több Rally1-es autó...

Nyilvánosak a WRC 2024-es változtatásainak részletei: jön a szupervasárnap, több Rally1-es autó állhat rajthoz

-

Nagyon komoly változás következik a 2024-es WRC szezon során, hiszen a szombati és vasárnapi eredmények alapján is lehet pontot szerezni, ugyanakkor változnak a Rally1-es autókra vonatkozó szabályok is. 

Az FIA nyilvánosságra hozta, hogy a 2024-es WRC szezon során mi alapján lehet pontot szerezniük a versenyzőknek. 

A versenyek szombati napjának végén azonnal pontot szerez a legjobb 10 helyezett, 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1 elosztásban. 

Jóval kevesebb hibrid egységet használhatnak a WRC csapatok

A vasárnapi szakaszok alapján legjobb hét versenyző ugyancsak pontot szerez 7-6-5-4-3-2-1 pont elosztásban, ugyanakkor a Power Stage szabályai nem változnak, így a leggyorsabb öt versenyző szerez a záró szakaszon bónusz pontot.  

Azonban ahhoz, hogy a szombati pontokat valaki valóban megszerezze, vasárnap célba kell érnie, máskülönben a kiesett versenyző mögött álló páros lép előre egyet. 

Az FIA a fenti szabályok bevezetésével szeretné izgalmasabbá tenni a vasárnapot, amikor eddig sok esetben csak gumit óvtak a versenyzők a Power Stage-re. 

A Hankook lesz a WRC gumiszállítója

Jelenleg ugyan úgy tűnik, hogy egy versenyen csupán 8 Rally1-es autó fog indulni, azonban az FIA ezen is változtatni kíván úgy, hogy 2024-ben hibrid egységet nem használó Rally1-es autók is elindulhatnak a versenyeken, azonban az ilyen autók nem szerezhetnek pontot a gyártók számára. 

Fotó: Hyundai Motorsport

Mivel a jelenlegi Rally1-es autókat főként a hibrid egységek teszik nagyon drágává, az ezen egységek nélkül induló autók akár olcsóbban is elérhetőek lesznek a privát versenyzők számára.

Friss