2024. május 02. 00:36

KezdőlapWRCLappi: Az új pontrendszer miatt változtatni kell a rajtsorrenden is

Lappi: Az új pontrendszer miatt változtatni kell a rajtsorrenden is

-

Esapekka Lappi az első WRC pilóta, aki elmondta véleményét a 2024-től bevezetésre kerülő új pontrendszerről. A finn versenyző szerint az aszfaltos versenyeken az új rendszer nem igazságos. 

Az FIA péntek késő este jelentette be, hogy a 2024-es WRC szezontól kezdve új pontrendszert vezetnek be, ami szerint szombaton az első 10 versenyző kap pontot, majd a vasárnapi szakaszok alapján a legjobb hét, azonban a szombati pontok megszerzése miatt vasárnap célba kell érni. A Power Stage szabályai nem változnak. 

Nyilvánosak a WRC 2024-es változtatásainak részletei: jön a szupervasárnap, több Rally1-es autó állhat rajthoz

Esapekka Lappi szerint az új pontrendszer nem minden esetben jó döntés. 

“Az aszfaltos versenyeken nem teljesen igazságos az új pontrendszer – mondta a Hyundai Motorsport pilótája a Rallit.fi oldalnak. – Amennyiben valaki már csütörtökön vagy pénteken kiesik, akkor nincs értelme visszatérni vasárnap előtt, hiszen pontot nem lehet szerezni. Ugyanakkor vasárnap a kiesett versenyző elsőként indulhat, így egy gyors versenyző aznap meg is szerezheti a maximális 12 pontot. Az új rendszernek köszönhetően sok gumit és költséget lehet spórolni, ugyanakkor a verseny győztese nem biztos, hogy a legtöbb pontot fogja szerezni. Az új rendszer miatt át kell gondolni a taktikát és meg kell változtatni a rajtsorrendet az aszfaltos versenyeken.” 

Lappi jövőre Svédországban kezdi részmunkaidős szezonját.

Friss