2024. május 02. 07:05

KezdőlapWRCAz FIA évértékelője a 2023-as WRC szezonról és a 2024-es várakozásról

Az FIA évértékelője a 2023-as WRC szezonról és a 2024-es várakozásról

-

Andrew Wheatley, az FIA rally igazgatója egy interjú során összegezte a 2023-as WRC szezont, valamint elárulta, mit vár az idei évtől. 

“Elégedett vagyok a WRC tavalyi szezonjával – mondta Andrew Wheatley a japán RallyPlus oldalnak. – Mindhárom gyártó tudott versenyt nyerni, ráadásul a győzelmek öt versenyző között oszlottak meg. A WRC2 is nagy érdeklődést váltott ki, de ugyanez igaz a WRC2 Challenger bajnokságra és a JWRC-re is. 2019 után először látogatott el a mezőny Dél-Amerikába.” 

Az FIA rally igazgatója szerint az, hogy Kalle Rovanpera 2024-ben csak fél szezont fog menni, nem befolyásolja a WRC bajnokság értékét. 

Nyilvánosak a WRC 2024-es változtatásainak részletei: jön a szupervasárnap, több Rally1-es autó állhat rajthoz

“Azt gondolom, hogy Kalle Rovanpera részmunkaidős szezonja nem lesz hatással a bajnokság értékére. Teljes mértékben megértem Kalle döntését, miszerint idén kis szünetet tart. Még csak 23 éves, de már kétszeres világbajnok, olyan korán kezdett versenyezni, amikor a többi ember még nem is álmodik ilyenről. Nagyon régóta versenyez, de a későbbiekben is elkötelezett iránta. Nagyon sok jó eredményt ért már el fiatal kora ellenére, és meg kell érteni, hogy ehhez sok erőre volt szüksége. Most tart egy kis pihenőt, de biztos vagyok benne, hogy a jövőben még sok vb címet fog szerezni.” 

Wheatley biztos benne, hogy a WRC-ben bevezetett változtatások jó hatással lesznek a bajnokságra. 

“Sok újdonság lesz a 2024-es szezon során. A Közép-Európa Rally idején megbeszélést folytattunk a WRC Promóterrel és ettől sok pozitívumot várok a jövőben. Sok jó ötletet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy milyen újításokat lehetne a bajnokságban bevezetni. Az újítást pedig már el is kezdtük. Az új bajnokságban debütál a Rally2-es Toyota, ami még komolyabb csatát fog hozni a WRC2-be. A Rally5-ös kategória autói pedig jó belépőt jelentenek a fiatal versenyzők számára.” 

Friss