2024. május 02. 15:47

KezdőlapWRCEvans 23 év után ismét Nagy-Britanniába vinné a rally világbajnoki címet

Evans 23 év után ismét Nagy-Britanniába vinné a rally világbajnoki címet

-

Elfyn Evans mióta 2020-ban a Toyotához igazolt három második helyezést ért el a rally világbajnokságon, azonban idén ezt az eredményt is túlszárnyalná. Utoljára Richard Burns tudott Nagy-Britannia számára vb címet szerezni, Elfyn Evans azonban felkészült arra, hogy ennek a szünetnek véget vessen. 

Eddig csupán két brit színekben versenyző pilóta tudott rally vb címet szerezni, Colin McRae 1995-ben és Richard Burns 2001-ben, Elfyn Evans 2020 óta háromszor is közel került, ahhoz, hogy a harmadik brit világbajnok legyen, ez azonban még nem sikerült. 2024-ben azonban a walesi pilóta ismét megcélozza az év végi első helyet. 

“A 2023-as szezon jól alakult számunkra, de idén még jobb eredményt szeretnénk elérni – mondta Elfyn Evans. – Tudjuk, hogy a vb cím megszerzése nem lesz könnyű, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a vb címért folytatott csata idén még nehezebb lesz. Azonban, ha csapatként tudunk együtt dolgozni a versenyeken, akkor elérhetjük a végső célt. Az első lépést efelé pedig a Montén kell megtenni, ahol még több havas és jeges szakasz lehet, mint az előző években, mivel a pályák most északabbra találhatóak. A verseny előtti teszt azonban jól sikerült, mert változatos körülmények között tudtunk készülni. A Monte sikere pedig a különböző körülményekhez való alkalmazkodásban rejlik.” 

Evans 132. WRC futama lesz a Monte-Carlo Rally, ahol korábban 10 alkalommal állt rajthoz és legjobb eredményét 2021-ben érte el, amikor második lett. 

8 Rally1-es, 29 Rally2-es nevező a Montén

Navigátora, Scott Martin a 176. WRC futamára készül, korábban pedig 10 alkalommal indult a Montén, ahol neki is a 2021-es második hely a legjobb eredménye. 

A 2024-es Montén 17 gyorsasági szakasz, valamint 324.44 km versenytáv vár a mezőnyre.  

Az időjárás, bár a szervizparknak helyet adó Gapban +12 fok körül fog alakulni, a verseny hegyi szakaszain jóval téliesebb körülmények lehetnek. 

Friss