2024. április 27. 10:20

KezdőlapWRCMáris változhat a WRC új pontrendszere

Máris változhat a WRC új pontrendszere

-

Az FIA forrása szerint a szövetség készen áll az új rally-világbajnoki pontrendszer megváltoztatására. Azt a szabályt módosítanák, amelyet először az e heti szezonnyitó Monte-Carlo Rallyn vezetnek be.

A Motorsport Világtanács által a múlt hónapban elfogadott WRC pontstruktúra szerint a verseny utolsó előtti napjának végén pontokat adnak, és vasárnap is pontokat osztanak. A Monte esetén ez azt jelenti, hogy a csütörtök este, pénteken és szombaton tejesített 14 szakasz után első helyzett versenyző 18 pontot kap, és a 10. helyig pontokat osztanak. A vasárnapi három gyorsaságiért összesen 12 pontot lehet gyűjteni (7+5). A részleteket ítt íruk le.

A változást a csalódottság és a zűrzavar keveréke fogadta – és ez nagyrészt az irányító testületre irányult. A szövetség viszont nem vállalja a felelősséget, állítják, hogy a pontok reformjának igénye a rally bizottságtól érkezett.

„Az FIA megértette a változtatási igényt, és mi megadjuk az érdekelteknek a lehetőséget, hogy ezt a változtatást véghezvigyék. Most ezeket a kívánságokat hajtjuk végre. Amikor láttuk, hogy mivel álltak elő, azt mondtuk: Oké, a ti utatokat járjuk. De biztosak lehetnek benne, hogy figyelni fogjuk. Ha úgy érezzük, hogy ez túl zavaros, nem megfelelő a sportágnak, akkor készen állhatunk a változtatásra, és nem fogunk tőle félni. Megértjük a vasárnapi kérdést, de vajon ez a legjobb út? Megnézzük, és ha nem így van, változtatunk” – nyilatkozott a szövetség képviselője.

Abiteboul
Fotó: Hyundai Motorsport

A Hyundai Motorsport elnöke, Cyril Abiteboul tagadta, hogy az ő ötlete lett volna ez a fajta változtatás.

„Én nem vagyok még csak félig sem elég okos ahhoz, hogy ezt megtervezzem. Egy dolgot mondhatok, hogy keményen szorgalmaztuk a változtatásokat, különösen a vasárnapot próbáltuk megjavítani. Véleményem szerint a vasárnap óriási lehetőség a sportág számára, mert senkivel sem versenyzünk – ez egy fantasztikus lehetőség arra, hogy új rajongókkal foglalkozzunk, akik esetleg futballt, rögbit vagy Forma-1-et néznek – ezt jelenleg nem használjuk ki” – mondta a szakember, aki egy szezon közbeni szabálymódosítást már nem támogatna.

„Ez nem túl jó. Amikor a bajnokság elkezdődik, szükség van a szabályok stabilitására. Őszintén szólva nem akarjuk, hogy a legnagyobb vesztes a szurkoló, a közönség és a média legyen. Végül is nem magunkért vagyunk a sportban. Azokért az emberekért vagyunk a sportban, akik szeretik a sportot, azokért az emberekért, akik reggelente a sport miatt kelnek fel. Ezt kell előtérbe helyeznünk, és képesnek kell lennünk arra, hogy a kocsmában elmagyarázzuk a szabályokat, ahogy David Richards szereti mondani – és én ezt teljes mértékben támogatom.”

Fotó: M-Sport

Nyilvánosak a WRC 2024-es változtatásainak részletei: jön a szupervasárnap, több Rally1-es autó állhat rajthoz

Friss