2024. április 29. 04:25

KezdőlapWRCRossel: A Montén aratott győzelmet nem fogom elfelejteni

Rossel: A Montén aratott győzelmet nem fogom elfelejteni

-

Yohan Rossel saját bevallása szerint karrierje egyik legnagyobb győzelmét aratta a Monte-Carlo Rallyn, ahol egy négy napon át zajló, hihetetlen hármas csatából került ki győztesen. 

Bár mér csak most kezdődött a 2024-es WRC2-es bajnokság, nehéz lesz felülmúlni azt a csatát, ami idén a Montén zajlott Pepe López, Nikolay Gryazin és Yohan Rossel között. 

A verseny első három napján gyakorlatilag csak López és Gryazin csatázott az első helyért és ketten szinte szakaszról szakaszra váltották egymást a vezető helyen, míg Yohan Rossel pár másodperc hátránnyal végig a harmadik helyen tudott állni. A verseny utolsó napján azonban a francia versenyző tempót tudott váltani és végül a spanyol, valamint bolgár-orosz riválisa előtt megnyerte a Montét. 

Felejthetetlen csata volt, de nemcsak a szurkolók számára. 

“Nem is álmodhattunk volna jobb forgatókönyvet a Montéra – mondta Yohan Rossel a Rallye-sport.fr oldalnak. – Ezt a győzelmet valószínűleg soha nem fogom elfelejteni. A Power Stage céljában nagyon nehéz volt elhinni, hogy nyertünk. Igaz, hogy már máskor is voltak jó eredményeink a Montén, mert ez volt a harmadik győzelmünk, de ezúttal nem tudhattuk, hogy képesek leszünk nyerni. Ritkán mászok fel az autó tetejére, de ez egy nagyon különleges siker volt. Ez volt a harmadik sikerem a Citroennel a Montén, és sokkal jobb volt így nyerni, mint fél perc előnnyel.” 

Rossel szombat délben már szinte belenyugodott, hogy csak a harmadik helyre van esélye. 

“Szombat délben szinte már feladtam a győzelemért vívott csatát, de aztán rájöttem, hogy López és Gryazin folyamatosan vétenek kisebb hibákat annak ellenére, hogy még úgy is gyorsak. Eldöntöttem, hogy nem fogok többet hibázni és ezt sikerült végre is hajtani. Tudjuk már régóta, hogy Nikolay gyors, és kész kockáztatni is, de López sebességét is jól ismertük már, bár nem hittem volna, hogy ezt a tempót egész versenyen fenntudja tartani. Őrült verseny volt minden gyorsaságin és nagyon élvezetes csatát vívtunk.” 

Rossel elárulta, hogy a Citroen C3 Rally2 erre a versenyre nem kapott új fejlesztéseket. 

“Úgy döntöttünk a verseny előtt, hogy a Montéra nem hozunk nagyon fejlesztéseket, mert ezen a versenyen nem mindig az autón múlik a siker. Tavaly ezzel a fejlesztéssel sokat küzdöttünk a Skodák ellen. A tavaly kifejlesztett új futómű azonban most nagyon jól működött. A szezon későbbi versenyeire már lesznek friss fejlesztések. Február végén lesz egy nagy tesztünk, ahol kipróbáljuk a fejlesztéseket.” 

A francia versenyző legközelebb Horvátországban tér vissza a WRC2-be, idén azonban több más versenyen is szeretne indulni, ahol tesztelni tud. 

“A korábbiakkal ellentétben idén szeretnék kisebb versenyeken is indulni tesztelési szándékkal. Tudom, hogy Nikolay Gryazin már a hétvégén a finn Lappföld Rallyn indul, és a későbbiekben mi is elkísérhetjük kisebb bajnoki futamokra. Nagyon jó, hogy Nikolay idén a csapattársam lett, mert a vezetési stílusunk nagyon hasonló, így kipróbálhatjuk egymás ötleteit. Mads Ostberg esetében ez nem volt lehetséges, mert más a vezetési stílusa.” 

Friss