2024. május 04. 18:30

KezdőlapWRC2026 tavaszán kerülhetne sor az amerikai WRC-futamra

2026 tavaszán kerülhetne sor az amerikai WRC-futamra

-

2025-ben tesztversenyre kerül sor, majd ennek sikere esetén 2026 márciusában térhet vissza Amerika a WRC-naptárba. 

Idén júniusban egy maximum 50 autós mezőnnyel rallyversenyt terveznek, majd szeptember 15-én két WRC-csapat is ellátogat egy-egy Rally1-es autóval az IndyCar szezonzáró versenyére, hogy a nézők számára bemutatót tartson. 

Ezt követően 2025 márciusában kerülhet sor a nagyszabású tesztversenyre, ami az előszobája lehet a 2026 márciusában rendezendő WRC-futamnak. 

“A WRC-ben érdekelt felek kérésére rendezünk egy bemutatót a szeptemberi IndyCar hétvégén – mondta Stuart Wood, az USA Rally igazgatója a Dirtfishnek. – Egy vagy két rallyautónk lesz a rendezvényen, és egy külön bemutató versenyt tervezünk számukra. A versenyről még nem szültetett döntés, lehet egyidőben való indítással és lehet egyesével történő rajtoltatással. A rallyversenyzők nagyjából 150 ezer néző előtt tarthatnak bemutatót.” 

Wood hozzátette, hogy az USA Rallyhoz vezető folyamat már megkezdődött. 

A vihar ellenére is sikeres volt az USA Rally első tesztversenye

“Tavaly áprilisban egy tesztversenyt tartottunk azokon az utakon, melyeket a WRC-futamon szeretnénk használni és bizonyítottuk, hogy a pályák használhatóak még leromlott állapotban is. Szeptemberben tartottunk egy képzést, ahol 75 dolgozót képeztünk ki különböző feladatokra. Novemberben pedig tartottunk egy egynapos versenyt magánterületen. Idén júniusban egy következő kis versenyt tartunk Chattanooga belvárosában és megmutatjuk a házigazda várost. Szerencsénk van, hogy az Appalache-hegység déli részén több olyan út is van, melyet fakitermelők használnak, így nagyobb igénybevétel esetén is használhatóak maradnak. A pályák nagyon technikásak, és az FIA delegáltjai szerint is használhatóak lesznek a WRC-futamon. Emellett Kelet-Tennessee-ben van egy 10 mérföldes terület, ahol 300 kanyar van, így egy nagyon technikás pályának adhat otthont.” 

Wood hozzátette, hogy a Mexikó Rallyn bevált módszereket vesznek át, azonban azt is, hogy a WRC futam megrendezése érdekében még nagyobb anyagi háttérre van szükség és hogy további dolgozókat kell kiképezniük. 

Friss